Keddtől látható Majoros Áron Zsolt szobrászművész kiállítása

Majoros Áron Zsolt szobrászművész Influence / Hatás című kiállítása látható keddtől a Hegyvidék Galériában. Az online kiállításmegnyitón bárki részt vehet, amelyet május 21-én este 6 órától tartanak. A megnyitót a Hegyvidék Galéria Facebook-oldalán és honlapján is közzé teszik. A kiállítást Nagy Zopán fotóművész, költő nyitja meg.

Magyar Nemzet
2021. 05. 19. 21:00
null
Majoros Áron Zsolt Percepciók Laura, 2021 üveg bronz Fotó: Egressy Orsolya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majoros Áron Zsolt szobrai sajátos hidat képeznek a klasszikus archaikus plasztikai gondolkodás és a napjainkat megújító, layerekből építkező képi-téri szemléletnek. Új anyagokat és eszközöket interpretál alkotásai kifejezésmódjába, a plasztikai hatások intenzitását színekkel, fénnyel és akár a vetítés effektusaival is gazdagítja. A többségében transzparens, néha zárt tömeget alkotó szobrainak alakjai, ahogy Wehner Tibor fogalmaz: „mindenkor egyéniség nélküli, arctalan figurák: a tömegemberek prototípusai, valamifajta emberszabványok”. Mindemellett szobrait egyfajta szakrális aura veszi körül, művei transzcendens jelentést hordoznak.

Majoros Áron Zsolt: Percepciók-Laura, 2021, üveg-bronz
Fotó: Egressy Orsolya

Szabó Noémit idézve, Majoros „plasztikájának szellemi középpontjában az emberi lélek egyszer magát felfedő, máskor elbújó, talán soha nem materializálható illékonysága áll”. A Hatás című kiállítás témája a személyiséget alakító és a külső környezeti impulzusok dialógusát helyezi a fókuszba. A tárlaton három műcsoport alkotásait mutatják be, az egész alakos életnagyságú szobrok, az acélképek és Majoros legújabb arctöredékeket ábrázoló objektjei, melyek létrejöttére jelentős hatással volt a pandémia, és az ennek következtében kialakult bezártság megélése.

Majoros Áron Zsolt Koncentráció, 2019, inox
Fotó: Hegyvidék Galéria

A művész szobrászati formanyelvében a hangsúly átkerült a részletekre, a kitakart és a látható emberi arc elemeire, valamint a kollektív ábrázolás helyett felerősödött a személyes jelleg megörökítése. Majoros a fogyasztói társadalom kritikáját fogalmazza meg karakteres arcszeleteivel, fragmentumaival, melyeket acélból és üvegből formált meg. A felismerhetetlenségre, a száj és az orr eltakarása következtében létrejövő tömegember típusra, illetve a mimika, a mosoly láthatatlanná válására reflektál. A személyességet hangsúlyozzák Döbrösi Laura színésznőről alkotott munkái is, melyek a példaképek szerepének kérdését is felvetik.

Majoros Áron Zsolt
Fotó: Bach Máté

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.