időjárás 2°C Rajmund, Zelma 2022. January 23.
logo

Új kiállítóhelyet avattak a Vajda Múzeumban

Magyar Nemzet
2021.06.19. 17:00
Új kiállítóhelyet avattak a Vajda Múzeumban

Az idén hetvenéves szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum új kiállítóhelyet avatott a Vajda Múzeumban. Megnyílt Balogh László festőművész tárlata az IKON kiállítótérben. A kiállítás július 3-ig látható a festői helyszínen.

A Vajda Lajos Múzeum megújított kiállítótere IKON néven a helyi és a városhoz kötődő művészek számára biztosít rendszeres bemutatkozási lehetőséget, hogy a lokális párbeszéden túl professzionális keretek között képviselje őket Magyarországon és külföldön. Az ikon elnevezés – ’a kép’ jelentésen túl – a kiállítótér kapcsolatát is jelzi a város szerb kulturális gyökereihez illetve a múzeumépület történetéhez és leginkább Vajda Lajos vizuális és szellemi örökségéhez. A kiállítótér 2021-ben jelentkezik először egyéni kiállításokkal (Balogh László, Haász István, Nádler István, Vincze Ottó), a későbbi tervek között szerepel a generációk közötti átjárhatóságot és a kontinuitást szemléltető kurátori válogatások rendezése.

Balogh László pályája az 1960-as években kezdődött szülővárosában, Szentendrén. Látásmódját elsősorban atyai barátja, Barcsay Jenő és a városban működő Deli Antal, Vajda Lajos, Kmetty János művészete alapozta meg, de utazásai kitágították horizontját. Korai, 60-as évekbeli korszakában szinte feltérképezte a várost, amelyben ma is él.

Az IKON kiállítótérben bemutatott munkái felrajzolják Balogh László pályaívét. Emblematikus, korszakjelölő képeinek jelentős része a Ferenczy Múzeum gyűjteményéből, friss művei a művész műterméből kerülnek kiállításra.

A kiállítás július 3-ig, szerdától szombatig, 14 és 17 óra között tekinthető meg a Vajda Múzeumban (Szentendre, Hunyadi utca 1.)

[gallery ids="9963698,9963707,9963701"]