„A vita addig jó, amíg értelmes”

Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának markáns véleménye van az elmúlt évtizedek kultúrpolitikájáról és a jelenlegi állapotokról. Tevékenységére jellemző, hogy nyilatkozatait támadják, döntéseit azonban jónak tartják. A Magyar7 hetilapnak adott interjúban a magyar kultúra soha nem tapasztalt támogatásáról, a nemzeti kultúra fogalmáról és arról is beszél, hogy a szellemi innováció a jobboldalon érhető tetten.

Magyar Nemzet
2022. 03. 30. 17:00
Demeter Szilárd trauma
Demeter Szilárd PIM főigazgató 20211027 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amit ma magyar irodalomnak vagy világirodalomnak nevezünk, az a régebbi korokban írt művek tíz-húsz százaléka, a többit kirostálta az idő – mondja Demeter Szilárd, aki szerint a világnézeti alapállás vagy pártpolitikai lojalitás nem váltja ki a tehetséget. Mint mondja, a szerelemről, a halálról, a barátságról, a gyűlöletről nem tudunk érvényesebbet mondani, mint amit száz, ezer vagy több ezer évvel ezelőtt gondoltak.

 – Sem Homérosz, sem Shakespeare, sem Balassi vagy Petőfi nem avult el

– hangsúlyozza.

– Ha közelebb lépünk a mindennapi élethez, akkor bármilyen műalkotás vagy előadás, ami közösséget teremt és jobbá teszi az embereket, az jó. Még akkor is, ha három év múlva már nem beszélünk róla. Viszont ebből a szempontból nincs különbség egy zsákfaluban szervezett szavalóverseny, vagy egy operaelőadás között, mindkettő értékes – fejti ki.

Arra a kérdésre, hogy meddig mérgezi még a kulturális életet a régebben népi-urbánus, napjainkban konzervatív-liberális ellentétként stigmatizált, végeérhetetlen vita, így válaszol:

– Nem úgy érzem, hogy okosabbak, bölcsebbek lennénk, mint a reformkori nagyok. Sőt! De önmagában ezzel nincs is baj, a vita jó, amíg értelmes. És csak akkor lehet értelme, ha van legalább egy közös premisszánk. Most mintha az kezdene eltűnni. Így viszont nem vitáról van szó, hanem elbeszélünk egymás mellett a meggyőzés vagy a konszenzus esélye nélkül.

Az interjúban részletesen kifejti a nemzeti kultúra fogalmát. – Az LMBTQ-woke-őrület identitáspolitikai zakkanás. Az identitáspolitikai állítások nem vitaképesek. Nem vitathatom, ha te férfiként nőnek érzed magad, mert ezzel a létedet vonom kétségbe. Ezért nekünk más esélyünk nincs ezzel a bolondériával szemben, csak az, hogy a nemzeti kulturális identitásunkat erősítjük – mondja, majd így folytatja: – Számunkra az a kihívás, hogy tudunk-e magyarul nézni a világra. A legnagyobbjaink tudtak. Nem lehetetlen mutatvány. Többleterőt igényel, mert nem a könnyebb ellenállás irányába mozdulsz el, de legalább a halálos ágyadon választ tudsz adni arra a kérdésre, hogy ki voltál te, mit hagytál örökül az utánad jövőkre.

Demeter Szilárd szerint nem lenne elég tér felsorolni, mi mindenben támogatja a kormány a kultúrát. Mint rámutat, a Magyar Zene Háza talán az egyik legjobb szimbóluma a polgári kultúrpolitikának.

A 2022-es költségvetésben a kulturális tevékenységekre és szolgáltatásokra nagyjából több mint 300 milliárd forintot terveztek be, ha ehhez még az önkormányzatokat is hozzávesszük, akkor közel 489 milliárd forintról beszélünk! Most körülbelül a tízszerese jut a kultúrára, mint a 2010-es kormányfordulón.

– A balliberális oldal második-harmadik vonala titokban elmondja, hogy életükben nem jutottak ennyi támogatáshoz, mert amikor az „övéik” voltak a húsosfazék mellett, akkor érdekes módon csak kevés kiváltságosnak jutott – és valahogy mindig ugyanannak a körnek – mondja a PIM főigazgatója, aki stratégiailag is veszélyesnek tartja, ha egyoldalú a döntéshozatal, egyszerűen egydimenzióssá válik a kultúra és könnyen kibillenhet.

Demeter Szilárd úgy véli, ha április elején visszatérne az MSZP–SZDSZ-es korifeusok kora, akkor sem tudják lenullázni mindazt, amit a jobboldal felépített. Az a fura helyzet állt elő, hogy a szellemi innováció is a jobboldalon érhető tetten.

 – A jobboldal intellektuálisan pezseg. Megindultunk, előremegyünk. Amit az újmarxisták akarnak, azt már láttuk, éltük a XX. században. Ezek ugyanazok. És fel fogják falni egymást is: ha a baloldal kerül kormányra, akkor az újbalosok ki fogják nyírni a régieket, mert eddig mindig ezt csinálták. Ott fog mellettem követ törni Hiller István is, aki régi vágású balos, még a hagyományos európai értékhorizonton belül értelmezi a dolgokat. És ez főbűn

– szögezi le Demeter Szilárd.

A teljes interjút ITT olvashatják.

Borítókép: Demeter Szilárd (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.