Ligeti György művészete előtt tiszteleg a Concerto Budapest jövő évada

Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző, karmester első vendégkarmesterként, Mihail Pletnyov orosz zongoraművész-karmester pedig rezidens művészként csatlakozik a Concerto Budapest zenekarhoz a 2022/23-as szezonban. Eötvös Péterrel a Hirado.hu készített interjút az évadot ismertető sajtótájékoztatón, ebből szemlézünk.

Magyar Nemzet
Forrás: Hirado.hu2022. 05. 26. 13:01
Fotó: Concerto/Felvégi Andrea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Concerto Budapest 2015 óta játssza Eötvös Péter műveit, a zeneszerző, karmester nagy örömmel mondott igent a zenekar felkérésére.

Amikor a nagyzenekari koncertet vezényeltem velük a Müpában, annak egy sajátos stílusa volt, amit ők aránylag keveset játszanak – ez a francia impresszionista kor zenéje. Úgy éreztem, hogy nagyon fontos az a munka, amit velük csinálok, mert ahogy láttam, ők a nagy német tradíció előadói, és minden, ami azon kívül van, abban nagyon sokat tudok segíteni

– mondta az interjúban Eötvös Péter, majd hozzátette: negyven évig dolgozott külföldön, ezáltal másfajta rálátása van a jelenkori zenei életnek a lehetőségeire, melyből nagyon sokat tud átadni a zenekarnak.

A jövő évadban a Concerto Budapest Ligeti György művészete előtt tiszteleg születésének centenáriuma alkalmából.

A századik születésnapon, 2023. május 28-án a Budapest Music Centerben különleges ünnepi koncertet rendeznek Eötvös Péter és Keller András vezényletével, ahol Ligeti művei mellett a tiszteletére írott új kompozíciók ősbemutatói hangzanak el. Május 18-án Ligeti György nagy szimfonikus műveit és Requiemjét dirigálja a zenekar vendégkarmestere a Müpában. Az ünnepi programot másnap a Kölni Filharmónia nagytermében megismétlik.

A műsor kiválasztásában szabad kezet kapott Eötvös Péter, aki erősen kötődik az olyan művekhez, amelyeket először hallhat a közönség. Az interjúban kitért arra, hogy Ligeti Györgyöt nagyon jól ismerte, tízéves volt, amikor először találkozott vele a zeneiskolában Miskolcon, és onnantól kezdve egészen a haláláig kapcsolatban voltak, nagyon sokat dolgoztak együtt.

Nemcsak a közönség számára, hanem számomra is nagyon fontos, hogy olyan emléket tudok neki állítani, ami nagyon hasznos, hiszen olyan darabokat játszunk majd, amik ritkán hallhatóak

– hangsúlyozta a zeneszerző, aki arról is beszélt a Hirado.hu-nak, hogy jelenleg egy új operán, valamint egy hárfakoncerten dolgozik.

Mihail Pletnyov a Concerto Budapest rezidens művészeként öt alkalommal lép fel karmesterként vagy zongoraművészként a zenekarral, amely júniusban hatállomásos turnéra indul az Egyesült Királyságba. A június 9-i birminghami koncertet a Bartók Rádió is közvetíti.

Keller András művészeti vezetésével a Concerto Budapest Mahler I. Titán szimfóniája nyitja a jövő évadot, majd Baráti Kristóf lép közönség elé Bartók II. hegedűversenyével, másnap Ránki Dezső Bach-zongoraversenyekkel. A magyar szólisták közül fellép Kelemen Barnabás, Perényi Miklós, Szűcs Máté, Várjon Dénes, Fejérvári Zoltán, Bogányi Gergely, Balázs János, Boldóczky Gábor, Kolonits Klára, Szutrély Katalin, Megyesi Schwartz Lúcia, valamint Sebestyén Miklós. Karmesterként pedig Takács-Nagy Gábor, Vashegyi György, Bogányi Tibor, Kovács János és Héja Domonkos is dirigálja a zenekart.

A bérletek árusítása június 21-től kezdődik.

A teljes cikket ITT olvashatják.

Borítókép: A Concerto Budapest 2022/23-as évadát ismertető sajtótájékoztató résztvevői (Fotó: Concerto/Felvégi Andrea)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.