A klasszikus zene szabadságát ünnepelték New Yorkban a rangos díjat nyert Balázs János zongoraművész legújabb lemezével

Balázs János, Liszt és Kossuth-díjas zongoraművész a Cziffra-emlékévre állította össze ImprovisArt című lemezét. Az angol–olasz Sheva Kiadó gondozásában megjelent CD az első díj mellett az összes kategória közül a közönség díját is kiérdemelte a New York-i Music International Grand Prix-n.

2022. 05. 25. 14:15
Balázs János zongoraművész Fotó: Asszonyi Eszter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E zenei megméretés újdonság a lemezversenyek között, mivel nem csupán a hanganyagokat bírálják, hanem személyes meghallgatásra is sor kerül. Balázs János követendőnek tartja az International Music Grand Prix kezdeményezését. 

– Lemezekkel lehet nevezni, amiket azután több fordulón keresztül hallgat a zsűri, azonban a döntőn már személyes megméretés zajlik – magyarázta a zongoraművész.

– A mai technika mellett gyorsan lehet jó lemezeket készíteni. Ha élőben játszik az ember, akkor hamar kiderül, mennyit segített a hangtechnika – mondta Balázs János, hozzáfűzve: adhat többet vagy éppen kevesebbet a személyes előadás.

Vélhetően hallotta ezt a zsűri is, amennyiben a több száz lemez közül mindössze öt művész albuma jutott a döntőbe, amely a Lincoln Center melletti Kaufman Music Centerben zajlott.

– Lenyűgöző és felemelő érzés volt ebben a rangos koncertteremben játszani, de természetesen a budapesti Zeneakadémia atmoszférájának nincsen párja a világban – árulta el a muzsikus, aki lemezét a Zeneakadémia Nagytermében rögzítette, s ragaszkodott ahhoz, hogy a lehető legkevesebb korrekció történjék az utómunkák során.

Balázs János úgy látja: az eddigi, hagyományos lemezek közti versenyek esetében legtöbbször a hangmérnöki teljesítményben voltak minőségbeli különbségek. A zongoraművész szerint sikerében közrejátszott, hogy nem hagyományos műsor-összeállítással jelentkezett, mint a többiek, akik eredeti zongoraműveket játszottak fel. A műsor tematikája, hogy azt a romantikus hagyományt folytassa, amikor még a zongoristák és zeneszerzők előszeretettel improvizáltak, és átiratokat készítettek ismert operákból, dalokból. Átiratokat rögzített, mások mellett, Liszt Ferenctől, Cziffra Györgytől, Busoni-tól, valamint saját magától. A – mondhatni – hallgatóbarát művek közt olyanokat találunk, mint Liszt VI. Magyar rapszódiája, Saint-Saens: Az állatok farsangjából a Hattyú, Brahms két Magyar tánca, Puccinitől a a Gianni Schicchi egy közismert áriája, mi több, egy mexikói népdal, illetve a Happy Birthday szintén helyet kaptak a korongon.

– A klasszikus komolyzenei improvizáció egyfajta ünneplése ez a CD. E művek magukban rejtik a lehetőséget, hogy az előadó minden alkalommal kicsit másképp játssza, belebújva az alkotóművész bőrébe, amit a közönség láthatóan értékelt – fogalmazott a muzsikus, majd megjegyezte: ezt a plusz élményt nyújtja a lemez és talán ez az, amit mind a szakmai zsűri, mind a közönség is a legmagasabbra értékelt New York-ban. 

– A sorrend egyfajta zenei utazást kínál, természetesen Bachhal indulva, megjárjuk a templomokat, megismerjük a magyar virtust, eljutunk a humoros Happy Birthday átiratomig. E gondolkodásmód manapság számít csak újdonságnak, mert Liszt korában megszokott volt, hogy az előadó saját képére formálta a kompozíciót. Mára kihalt a zongoristákból az improvizáció iránti vágy, amit ismét fel kell támasztani – hangsúlyozta Balázs János.

Borítókép: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész (Fotó: Asszonyi Eszter)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.