időjárás 26°C Huba 2022. augusztus 19.
logo
A szervezők szerint rendkívüli sikerrel zajlott le az ország egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális eseménye, a 20. Múzeumok éjszakája

Ismét rengeteg látogatót vonzott az éjjeli rendezvény

Magyar Nemzet
2022.06.26. 16:02 2022.06.26. 19:04
Ismét rengeteg látogatót vonzott az éjjeli rendezvény

Csák János kulturális és innovációs miniszter indította útnak június 25-én Budapesten a Néprajzi Múzeumban a 2022-es Múzeumok éjszakája eseménysorozatot, amely országszerte mintegy 430 helyszínen, rekordszámú, több mint 2500 programmal zajlott egészen hajnalig. Az ország múzeumai és közgyűjteményei kiállításokkal, koncertekkel, interaktív játékokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, színházi és táncprodukciókkal, kézműves-foglalkozásokkal és gyerekprogramokkal várták a látogatókat.

Az éjszaka összegzése reményt ad arra, hogy a szervezők kijelenthessék: idén nemcsak megközelítették, de látogatószámban felül is múlták a korábbi évek látogatottsági adatait. Az elmúlt esztendőkben, leszámítva a covidos éveket, mintegy 400 ezer látogatói belépést regisztráltak ezen a programon az intézmények. Ezzel az ország legnépszerűbb rendezvényévé vált a Múzeumok éjszakája. A szervezők szerint nincs még egy olyan kulturális esemény hazánkban, amely akár megközelítette volna ezt a számot. A végleges látogatottsági adatokat azonban csak a jövő hét közepén tudják majd közölni.
A rendezvény hivatalos oldalán, a Muzej.hu honlapon helyszín, időpont és program típus szerint is válogathattak az érdeklődők az események között. Ebben az évben az újragombolt hagyományok volt az esemény szlogenje, így számos múzeum programja e köré a fogalom köré épült. A szervezők ezzel arra szerették volna ráirányítani a figyelmet, hogy a klasszikus kultúra képviselői, mint a múzeumok is fel tudják venni a versenyt a fejlett audiovizuális eszközöket kínáló, könnyebben fogyasztható szórakoztató lehetőségekkel. Ezért a hagyományainkat, kulturális örökségünket bemutató intézmények ezen a napon élményszerűbben, minél látványosabban, a modern technikát segítségül híva szóltak az érdeklődőkhöz, különösképpen a következő nemzedékekhez.

Borítókép: Érdeklődők a pécsi Janus Pannonius Múzeum előtt (Fotó: Janus Pannonius Múzeum, Pécs)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.