időjárás 24°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Tamási Áron szülőfalujában mutatta be a békéscsabai színház a Vitéz lélek című drámát

Magyar Nemzet
2022.06.05. 15:27 2022.06.05. 16:59
Tamási Áron szülőfalujában mutatta be a békéscsabai színház a Vitéz lélek című drámát

A nemzeti összetartozás napján, június 4-én mutatta be a Békéscsabai Jókai Színház Tamási Áron Vitéz lélek című színpadi drámáját Farkaslakán, az író szülőfalujában. A Vitéz lélek című székely népi játékot erre az alkalomra, a Tamási Áron–emlékévhez kapcsolódva újította fel a teátrum, ezzel is tisztelegve a 125 éve született nagy író munkássága előtt.

Az erdélyi születésű, Kossuth-díjjal jutalmazott Tamási Áron darabja, a Vitéz lélek című példázat az újrakezdést ünnepli, s azt mutatja meg, hogy a háborúból hét év után visszatérő, súlyos lelki sebeket hordozó katona, Balla Péter hogyan találja meg a helyét a falu közösségében. Romokon kell építkeznie: szüleit elvesztette, szerelme máshoz ment férjhez, az otthona összerogyni készül. Péter azonban makacs, nem engedi, hogy az események maguk alá temessék. Újjáépíti a házát, ahogyan az életének is új fundamentumot készít. 

Tamási Áron szép szavai, Kiss József rendezése olyan történetet mesélnek el, olyan értékeket helyeznek előtérbe, amelyek mára a történelem lapjaira kerültek, ám a XXI. század emberét is inspirálni tudják. Cári Tibor zenéje méltó kísérője a történetnek. 

– Arra a kérdésre, hogy mi ennek az előadásnak a fő üzenete, ezt válaszolnám: Az igaz emberi létezés, a normális élet iránti vágy. A derű szomjúhozása. Hogy a kimondott szó és a kézfogás újra szentség legyen. Hogy »az Ég a Földdel összeboruljon«. Hogy az új ember születésének tanúi lehessünk.

 – fogalmazott Kiss József rendező.

A darab párhuzamot von a magyarság trianoni sorstragédiájával, ami után az ország sok sebből vérezve, de újjáépült, és erős nemzetként fennmaradt, nemzeti öntudata erősebb, mint valaha. Ezért fontos a nemzeti összetartozás és az arról való megemlékezés.

„A három felvonásos előadást követően állva tapsolt a közönség, így jutalmazva a színpadi produkciót. Hadnagy Jolán, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke az előadást követően megköszönte a színháznak a produkciót. Hozzátette, egyfajta áldás volt ez az előadás, amely által a jelenlevők nemcsak Csíksomlyón, hanem ezen a családias hangulatú produkción is megtapasztalhatták, magukba fogadhatták a szentlélek megtartó erejét” – számolt be az előadásról a Hargita Népe című lap.
 

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Békéscsabai Jókai Színház)                                                                        

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.