Zenével, filmmel, kiállítással emlékeznek a zongoraművészre

Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulóján a fertődi Esterházy-kastély az egyetemes zenetörténet méltó helyszíneként csatlakozott a Magyarország kormánya által hivatalosan Cziffra György-emlékévvé nyilvánított ünnepi rendezvénysorozathoz. Így július 22. és 24. között nem Haydn zenéje, hanem a romantika dallamai töltik meg a pompás termeket, ahol zenével, kiállítással, filmvetítéssel várják a látogatókat.

Magyar Nemzet
2022. 06. 29. 20:25
null
Nederland - Rolde - Drenthe - 09-03-2019 Boerderij Kamps 9 maart 2019 Ð Lajos Srkzi jr. Ð Wereldtop van de Hongaarse Zigeunermuziek uit Boedapest foto: Sake Elzinga Fotó: Sake Elzinga
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 22-én este a Miklósa Erika és Balázs János alkotta páros ad ZongOpera koncertet a kastély Marionettszínházában. A romantika korában mind az opera, mind a zongoraművészet ragyogását élte, így magától értődő módon talált egymásra e két világ és két előadó. Programjukat műfaji kötöttségek nélkül, áriákból, népszerű dalokból és virtuóz átiratokból, Verdi, Puccini, Strauss és Gershwin dallamaiból állították össze. A mesterek után a fiatalok kerülnek fókuszba, hiszen a Cziffra-fesztivál évek óta elkötelezett támogatója a jövő előadóművészeinek. Ezúttal Balázs János tanítványai és mentoráltjai mutatkoznak be a Marionettszínházban. Három zongorista és egy klarinétos, Dankó Richárd, Ungár Cecília, Sándor Norbert és Hargitai Leila különböző formációkban állnak majd színpadra, többek között Dankó Richárd saját műveivel. A hétvége fergeteges hangulatú báresttel zárul július 24-én a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara jóvoltából. A két kiváló együttes a múlt századi pesti éjszaka pezsgését varázsolja Fertődre, amelynek szerves része volt nemcsak a ropogós csárdás, a tengerentúli dzsessz és a cikázó hegedűszó, de Cziffra György zongorajátéka is.
Az angyalföldi nyomornegyed csodagyerekéből lett világhírű művész fordulatos életéről Kékesi Attila és Havas Miklós készített nagy sikerű dokumentumfilmet 2016-ban A virtuóz címmel. A kertmozi szerelmesei szabad téren élvezhetik ezt a hétvége minden estéjén a Tiszttartói ház, azaz a Kiskastély udvarán. A filmben megszólal maga Cziffra György és családjának tagjai, valamint Vásáry Tamás, Balázs János és Szakcsi Lakatos Béla is.
A programok között egy szabadtéri kiállítás is várja a látogatókat. Az Árnyékból a fénybe című – péntek délutántól vasárnap estig megtekinthető – tárlat a művész életútját, a pálya fejezeteihez társítva újsághíreket, kritikákat mutat be. 
A koncertek Fertődön 19 órakor kezdődnek. Jegyértékesítés a www.jegymester.hu weboldalon és a fertődi Esterházy-kastély recepcióján. További információ a fertődi Cziffra100 napokról az Cziffra100 és az Eszterházy-kastély weboldalán.

Borítókép: Sárközi Lajos és zenekara (Fotó: Sake Elzinga)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.