Fél évszázados lett a Somogy folyóirat

Ötvenedik évfolyamába lépett a Somogy folyóirat, a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság lapja. Az elnevezésében Roboz István előtt tisztelgő lap a Somogyi Írás és Somogyi Szemle utódjaként 1970 júniusában jelent meg először. Az 50. évforduló alkalmából országos szépirodalmi pályázatot hirdettek vers- és prózaírás kategóriában. A pályázat eredményhirdetését Kaposváron, a városháza dísztermében tartották tegnap.

2022. 07. 01. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság 1904-ben alakult, 1945-ben felfüggesztették, majd az ismert költő, Takáts Gyula elnökletével újra alakult.

Honlapjukon olvashatunk a Somogy folyóirat történetéről is. Ebből idézünk egy részt: „A kulturális folyóirat 1970-ben indult újra Somogy címmel a helyi írók és szellemi élet felkarolásának színteréül. A kiadást a Berzsenyi Társaság 1994-ben vette át a Megyei Könyvtártól. Ez a több mint negyven esztendő értékteremtés volt, és nemcsak egy régió, nemcsak a Dunántúl, hanem az egész ország, sőt, a Kárpát-medencei magyarság szellemi életében is. Folyóiratunk nemcsak a megyéhez, a Dunántúlhoz, a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társasághoz kötődő alkotóknak ad megjelenési fórumot, hanem műhelyt kínál a Kárpát-medencében élő, értéket teremtő magyar írók, költők, irodalomtörténészek számára is. A Somogy ugyanis – különösen a rendszerváltoztatás, az 1990-es évek óta – feladatának tekinti az egész magyar nyelvterület kiemelkedő alkotóinak publikálását, az utódállamok magyar irodalmi életének figyelemmel kísérését. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy a szűkebb pátria, Somogy és Dunántúl jelentős írói, költői háttérbe szorultak volna. A folyóirat életében az elsőbbség továbbra is őket illeti.” 

 

A tanácsadó testület tagjai: Dupka György, Deák Ernő, Göncz László, Kovács Kiss Gyöngy, Tari István és Tóth László. Rovatai: Szép szó, Hazai tájakon, Élő Múlt, Kitekintés, Könyvekről. Örökös főmunkatárs: Takáts Gyula. 

2018. január elsejétől Ujváry Gábor történész, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár intézetvezetője és Császtvay Tünde, irodalomtörténész jegyzik a Somogy folyóiratot szerkesztőként.

A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság elnökét, Szakály Sándor történészprofesszort, a Veritas főigazgatóját kérdeztük a meghirdetett szépirodalmi pályázat eredményéről. – Huszonegyen pályáztak a próza és harmincheten a vers kategóriában – sorolta Szakály Sándor. – Három „helyezett” volt mindkét kategóriában és néhány különdíj. A pályázók 20 és 70 év közöttiek. 

A versek témáját többnyire Somogy ihlette, de a prózai kategóriában is a második helyezett Balázs Géza nyelvész egy somogyi vonatútját írta meg egy rövid karcolatban. Az első díjat egy most érettségizett fiatal lány Füstös Judit érdemelte ki, aki családtörténettel pályázott.

Szemes Péter és Márkus Béla irodalomtörténész bírálta az alkotásokat, véleményük szerint nagyon színvonalasak voltak a benyújtott pályamunkák. Számos érdeklődő vett részt a rendezvényen, akik a helyi kulturális, művészeti és politikai életben is jelen vannak. – Van egy álmom – mondta Szakály Sándor. – Az lenne az igazi, ha ez a folyóirat Somogy megye minden településén legalább egy példányban olvasható lenne, mert a fiatalokat elindíthatja a művészetek útján.

Borítókép: A próza kategória első helyezettje átveszi a díjat (Fotó: Klencsár Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.