Portréfilm Demeter Szilárdról

Jól időzített székely üstökös vagy ügyesen sakkozó kulturális lobbista? Idealista filozófus vagy maximalista vizionárius? Egyáltalán, egyik kizárja a másikat? Mindezt válaszolja meg a nemrégiben készült Ilyen egyszerű! című riportfilm, amely M. Kiss Csaba újságíró provokatív kérdésein keresztül mutatja be a Magyar Kultúráért Alapítványhoz tartozó feladatokat, folyamatokat és magát Demeter Szilárdot.

Magyar Nemzet
2022. 07. 22. 9:30
null
Demeter Szilárd PIM főigazgató 20211027 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két dolog nagy bizonyossággal kijelenthető: Demeter Szilárd személyét tekintve megosztó karakter, és mindenkinek van róla véleménye. Mögötte nem áll több évtizedes pártpolitikai múlt ‒ egyik évről a másikra, mintegy váratlanul robbant be a köztudatba. Mégis létezik egy nem is olyan szűk, pártpolitikai hovatartozását tekintve is nagyon vegyes, szakmai réteg, akik ismerik eddigi munkásságát, és M. Kiss Csaba kérdéseire adott válaszukkal most árnyalják a róla eddig kialakult képet.

A film olyan irodalmi, zenei, képzőművészeti szereplők szakmai véleményén keresztül mutatja be a a kulturális igényeket, véleményeket, meglátásokat, mint Cserna-Szabó András, Nyáry Krisztián, Czutor Zoltán.

– A kulturális sokszínűséget a magyar kultúra horizontján belül próbálom egyszerre tolni úgy, hogy lehetőleg ezeket a szekértáborosdi vitákat, tehát hogy 

a bal, jobb aktuálpolitikai mocsarat valahogy meghaladjuk, túllépjünk rajta, fölé emelkedjünk.

Ez a megosztottság a magyar kultúra egészére, akkor mondjuk így kétszáz éve jellemző. Nem fogom ezt én itt most megváltoztatni, de legalább kísérletet teszek rá. Vagy pontosabban olyan cselekvéseket, olyan folyamatokat tudok elindítani, ami nem vesz tudomást erről a megosztottságról – üti fel a film elején Demeter.

A Demeter Szilárddal készült exkluzív interjú és a film itt érhető el: https://kultura.hu/az-en-megoszto-szemelyemen-keresztul-fel-lehet-erositeni-uzeneteket-demeter-szilard-youtube-csatornat-indit/

 

Borítókép: Demeter Szilárd (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.