időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo
Jövő hét pénteken kezdődik a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

CineFest-életműdíjat kap Rófusz Ferenc

Magyar Nemzet
2022.08.31. 19:30 2022.08.31. 19:53
CineFest-életműdíjat kap Rófusz Ferenc

Nagykorú lett a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, hiszen idén már tizennyolcadik alkalommal, ezúttal 2022. szeptember 9. és 17. között várják a szervezők a filmszerető közönséget Miskolcra.

A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál ünnepélyes megnyitóján Molnár Piroska részesül életműdíjban, a zárógálán pedig egy másik életműdíjat is átadnak: a legendás hazai animációsfilm-készítő, Rofusz Ferenc sok évtizedes kiemelkedő, kontinenseken átívelő munkásságáért kapja az elismerést.

A rajzfilmrendező tiszteletére a zárógálán levetítik az Oscar-díjjal kitüntetett A légy című alkotását. A film és rendezője akkor és azóta is sok más elismerésben részesült itthon és világszerte a Kossuth-díjtól a Szent István-rendig. Szakmai sikerei máig referenciapont a következő rajzfilmes generációnak. 

 

Nem engedni a negyvennyolcból

Egészen elképesztően formabontó az az animációs világ, amelyet Rófusz Ferenc a művében megteremtett. A film mintegy 3600 rajzból készült.

 

Társrendezőként és tervezőként például részt vett a legendás Gusztáv-sorozat megalkotásában. Az 1982-es Holtpont és az 1983-as Gravitáció számos díjat nyert Oberhausentől Hirosimáig, Torontótól az akkori magyar rövidfilm-fesztiválig: Miskolcig. Több mint hatvan reklámfilmet és számos sorozatot készített ebben az időszakban – hagyományos és digitális technikával egyaránt.

Az utolsó vacsora című filmjével 2018-ban, negyvenévnyi várakozás után készült el: 1978-ban politikai okok miatt nem engedélyezték a megvalósítását. A film Leonardo visszafordíthatatlanul málló freskójának apropóján a mai Európáról is beszél.

Miskolccal is van története, hiszen az 1981-es Miskolci Filmfesztiválon ő döntött A légy visszavonásáról, hogy kollégáinak ne egy Oscar-díjas filmmel kelljen megmérkőzniük. A fesztiváltól akkor rendhagyó fair play díjat kapott – most pedig Rofusz Ferenc a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjának kitüntetettje. A fesztivál részletes programfüzete az interneten is elérhető.

Borítókép: Rofusz Ferenc (Fotó: Wikipédia)

Találkozások a mozivásznon Jézussal

2020 az úrvacsora éve. Temérdek beszélgetés és program várja majd az érdeklődőket, amelyek során arra emlékezhetünk, hogy Jézus Krisztus a tanítványaival úrvacsorai közösséget formált.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.