Egyházművészet, vallástörténet, építészet

Szeptember második hétvégéjén rendezik meg a szentendrei nyitott templomok hétvégéje elnevezésű nagyszabású összművészeti fesztivált templomtúrákkal, koncertekkel, előadásokkal irodalmi szalonnal és szabadtéri tárlattal.

Magyar Nemzet
2022. 08. 20. 12:01
Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferenczy Múzeumi Centrum összművészeti fesztiválján fellép mások mellett a Vujicsics Együttes, a Szent Efrém Férfikar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Mendelssohn Kamarazenekar. Az egyházművészeti, vallástörténeti és építészeti előadások mellett Juhász Anna és Borbély Alexandra irodalmi szalonba várják a közönséget, lesznek KÉK-séták a templomok között, kreatív alkotás a templomkertben, az Év műtárgya program a Szerb Egyházművészeti Múzeumban, templomkvíz, kórus- és klezmermuzsika. Vukovits Koszta művészettörténész a Belgrád székesegyház történetéről, Golub Xénia művészettörténész a Pozsarevacska templomról tart előadást. A Vajda Emlékmúzeum újranyitásával párhuzamosan megnyílik a Vajda Lajos és Szentendre című szabadtéri tárlat az Alkotmány utcában. A szerb püspöki székesegyház kerítésfalán látható tablókiállítás Vajda művein és helytörténeti vonatkozásaikon keresztül mesél a város múltjáról és jelenéről.
 

 

A programok szervezésébe a Ferenczy Múzeumi Centrum mellett a helyi vallási közösségek – katolikus, református, evangélikus, szerb ortodox, zsidó, baptista – és a város kulturális intézményei is bekapcsolódtak.

A zenei programokat, irodalmi és művészeti előadásokat a Ferenczy Múzeumi Centrum, az irodalmi eseményeket a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a városismereti sétákat a szentendrei TDM Iroda, a múzeumpedagógiai programokat a GYÍK Műhely és a MANK Galéria munkatársai szervezik. A Szentendrei Kulturális Központ és a Teátrum a programok technikai hátterét biztosítja, a skanzen pedig gyalogos és kerékpáros templomtúrákkal kapcsolódik be az eseménysorba.
A programhelyszíneken gyűjtést szerveznek a szentendrei Karitász számára. Az adományokat gyerekek nyári táboroztatására fordítják.
A szombati nap a kulturális programok mellett még egy különleges eseményt tartogat, Mohos Gábor, Esztergom–Budapest segédpüspöke a 18.31-kor kezdődő szentmisén szenteli fel a Péter-Pál-templom új harangját. A mintegy nyolcmázsás harangot Lohner László sekrestyés adományozta Szentendrének.

A rendezvény részletes programja a  Ferenczy Múzeumi Centrum oldalán található. 

Borítókép: A rendezvényre már tavaly is sokan voltak kíváncsiak (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.