időjárás -4°C Barbara , Borbála 2023. december 4.
logo
Táncünnep, barokk zene és színházi műhelymunka várja a művészetkedvelőket

Három kisfesztivált rendeznek Szentendrén

Bényei Adrienn
2022.08.06. 08:41 2022.08.08. 10:18
Három kisfesztivált rendeznek Szentendrén

Szentendre tárt kapukkal hívja kalandra a nézőket. Három ingyenes kisfesztivált rendeznek udvarokban és a Dunakorzón augusztus első felében. A fiatal alkotókra és izgalmas produkciókra nyitott közönség igazi csemegéket kap a művészetek városában.

Három kisfesztivált hívott meg Lőrinczy György, a Szentendrei Teátrum igazgatója a teátrum nagy tradícióira épülő, nyári programsorozatába, amelyek nagyrészt ingyen látogathatók, sok eseményhez csak regisztrálni kell. A három rendezvény egymást követi, de nagyon eltérő a tematikájuk. Az 5 éves az IZP egy kortárs táncünnep, a Barokk udvarlás pedig a régi hangszereken előadott barokk muzsika hétvégéje. Mindkettő felvállaltan közönséget keres. A Nyílt Fórum viszont szakmai rendezvény, ám részt vehetnek rajta a színházi műhelymunka iránt érdeklődők is. Mindenhol rövid programok lesznek, hisz a Teátrum a legfontosabbnak a közönség igényeit tartja minden egyéb, szakmai szempont mellett. Ezen a héten mindennap este hat órától lehet részt venni a Nyílt Fórum felolvasószínházi estéin, a Barlang kertjében. 

Az 5 éves az IZP című kortárs táncünnep ma kezdődik, és jövő hét keddig tart. Esténként nyolc órától a Városháza udvarán tíz koreográfiát láthatnak a nézők. Szombattól sétás táncperformanszokkal találkozhatnak a Dunakorzón, amely szintén egy ingyenes, csak regisztrációt igénylő kisfesztivál. 

A harmadik, a Barokk udvarlás zenei hétvégéje, augusztus 11-től 14-ig tart. Délután öttől ingyenes, korhű kamarakoncertekbe futhatnak bele a látogatók a szentendrei belvárosban. Majd esténként a Városházán már belépőjegyes opera- és nagykoncerteket láthatnak. A három nap három tematikára épül: a péntek az olasz barokké, Vivaldi és Pergolesi dallamaival, a szombat a német barokké, a csodálatos Bach és Telemann napja, a vasárnap az angol és a francia barokké, Händel és Purcell remekműveivel.

Borítókép: Izgalmas koreográfiákkal várja közönségét az IZP táncünnep (Fotó: Bobal-photography)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.