időjárás 4°C Vilma 2022. december 5.
logo

Pásztor Béla vette át a Makovecz Imre-díjat

Magyar Nemzet
2022.11.21. 14:53 2022.11.21. 15:16
Pásztor Béla vette át a Makovecz Imre-díjat

Makovecz Imre-díjat kapott Pásztor Béla, Veresegyháza polgármestere, aki 1964 óta vezeti városát és ez idő alatt hitet tett az organikus építészet közösségteremtő és formáló ereje mellett, ezen meggyőződését megőrizte a mai napig, ezzel formálta városa arculatát és hozzájárult közössége szellemi és épített gyarapodásához egyaránt. A díjazott a Héttorony fesztivál zárógáláján vehette át az elismerést.

Első alkalommal, 2015-ben Kiss Ferenc „hangépítész” nyerte el a díjat, 2019-ben Böjte Csabát díjazták az alapítók a neves építész, a Magyar Művészeti Akadémia alapító örökös elnöke születésnapján. Tavaly a Covid-járvány miatt egyszerre két díjat adtak át, Buzás Péter, Makó egykori polgármestere kapta a 2020-ast, míg 2021-es elismerésben Kovács Gyula gyümölcsész, a magyar Tündérkert-mozgalom úttörője részesült.

A Makovecz Imre-díjat három szervezet, a Makovecz Imre Alapítvány, a Magyar Művészeti Akadémia és a Kós Károly Egyesülés alapította és szoros együttműködésben döntenek a díjazott személyéről. 

A díjat Makovecz Imre születésnapján, november 20-án adják át azokban az években, amikor az alapító szervezetek között egyetértés van abban, hogy megfelelő jelöltet sikerült állítani. 

A díjazott olyan személy lehet, aki munkássága során hivatását Makovecz Imre szellemi nyomdokain olyan példamutató kitartással, állhatatossággal és szorgalommal végezte, amellyel hozzájárult a magyarság szellemi értékeinek megőrzéséhez és fenntartásához.

Borítókép: Pásztor Béla átveszi a díjat (Fotó: Makovecz Imre Alapítvány)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.