Szatmárcsekétől Tállyán át Hollywood filmvilágába!

A 8. Kulturális Filmek Fesztiválja legjobb filmjeinek bemutatóját tartották meg Mátészalkán, a Zukor Adolf Filmszínházban.

2022. 11. 16. 19:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022. november 16-án 14 órakor Mátészalkán, a Zukor Adolf Filmszínházban Torma Tamás alpolgármester nyitotta meg azt a rendezvényt, ahol a 8. Kulturális Filmek Fesztiválja legjobb filmjeinek a bemutatója mellett dr. Kollarik Tamás magyar filmdíjas, Bánffy Miklós-díjas producer, a Moholy Művészeti Egyetem docense, aki egyben a fesztivál zsűritagja is előadást tartott a Magyar producerek a film születésénél: Janovics Jenő, William Fox és Adolph Zukor témában.

 

Forrás: Bolyáki Attila

A Kulturális Filmek Fesztiválja alapítója és vezetője Bolyáki Attila, aki Mátészalka szomszédságában, Fehérgyarmaton a Városi TV és az UHF 38-as csatornán sugárzó Szamos TV létrehozója, majd a Magyar Televízió egyik legnépszerűbb műsora, a FŐTÉR alapító főszerkesztője volt, most a Kárpát-medence magyar filmeseinek szervezett Kulturális Filmek Fesztiválja alapítójaként mutatta be az idei filmverseny legjobbjait.

Bolyáki fontosnak tartja, hogy a Kárpát-medencében minél többen ismerjék meg a helyi magyar kulturális értékeit bemutató kisfilmeket. Korábban Szabadkán a Pannon RTV-ben, most a mátészalkai polgármesteri hivatal szervezésében, november végén Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen, decemberben pedig Burgenlandban szerkesztett magyar nyelvű online platformokon mutatja be a fesztivált.

Forrás: Bolyáki Attila

A versenykiírás szerint olyan, a helyi közösségekben kiemelkedő személyekről kellett ötperces portréfilmeket készíteni, akik őrzik, tovább viszik térségükben a magyar kultúrát és a hagyományokat.

Bolyáki hozzátette:

a versenykiírás szerint nem elég jó filmet készíteni, az alkotóknak a közösségi oldalakon kell annyi nézői aktivitást szerezniük, hogy a filmjük a zsűri elé kerülhessen pontozásra. Meggyőződéssel hiszem, hogy a Kulturális Filmek Fesztiválja segít rámutatni a helyi magyar kultúra nemzeterősítő szerepének fontosságára.

A legjobb tíz film készítői a világörökség részét képező Tokaj borvidéken, Tállyán személyesen is meghallgatták a zsűri – Koltay Gábor elnök, Buglya Sándor filmrendező, dr. Kollarik Tamás producer és Kozári Réka, az MTVA szerkesztője – szakmai véleményét, majd a díjátadáson dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, mint a rendezvény fővédnöke és Koncz Zsófia, TIM miniszterhelyettese adta át a fődíjat és Józsa Judit kerámiaművész alkotásait.

A filmfesztivál egymillió forintos fődíját a székelyudvarhelyi Magyari Tekla és Simó Csaba filmje, A csibészek patrónusa alkotás nyerte el, míg a legjobb operatőri díjat a felvidéki Tomojka Béla kapta. A második helyezett a kárpátaljai Debreceni Kamilla és Balla Béla Sárba ragadva című filmje, míg a harmadik legjobb alkotás a csíkszeredai Csúcs Mária és Csúcs Péter munkája, a Hangszerdoki című kisfilm lett.

Kollarik Tamás előadásában megjegyezte, hogy „filmes szempontból a világ egyik legizgalmasabb térsége Kelet-Magyarország, hiszen innen indultak el az amerikai filmipar megteremtői, Zukor és Fox, Kárpátaljáról pedig Janovics Jenő származik, aki a kolozsvári filmgyártás megteremtője”.

Az izgalmas előadás során szóba került a túrkevei születésű Korda Sándor – akit ma Sir Alexander Korda néven ismer a világ –, valamint az ötszörször is Emmy-díjjal kitüntetett Csupó Gábor életműve is.

A rendezvény végén dr. Kollarik Tamás producer Torma Tamás alpolgármesternek átadta a Mátészalkai Könyvtárnak felajánlott Magyarok Hollywoodban könyvsorozatot és Janovics Jenő életművét bemutató monográfiát is – olvasható a közleményben.

Az idei versenyfilmek listája ide kattintva, az összefoglaló kisfilm pedig ide kattintva érhető el.

Borítókép forrása: Bolyáki Attila

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.