A háborúban is él a cirkuszművészet

Az orosz–ukrán háború ellehetetleníti a Yaskrava Arena Dnipra – Fényes porond Dnyipro nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivál ukrajnai megrendezését.

Munkatársunktól
2022. 12. 30. 7:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fesztivált 2010-ben indította útjára az ukrajnai Bright Country civil szervezet. A programsorozatot minden év decemberében, karácsony előestéjén rendezték meg a Dnyipro Állami Cirkuszban, s az évek során több mint ezer artistanövendék vett részt a fesztiválon Ukrajna minden régiójából, valamint Litvániából, Magyarországról, Németországból, Moldovából és Lengyelországból. A fesztivál zsűrijét Ljudmila Sevcsenko, az Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatója vezette, a zsűritagok között pedig rendezők, producerek és cirkuszművészek foglaltak helyet. A Yaskrava Arena Dnipra fesztiválok győztesei rendszeresen továbbjutnak a rangos franciaországi, spanyolországi és olaszországi nemzetközi fesztiválokra. 2020 óta a fesztiválprogram része az Éjszaka a cirkuszban című cirkusz-színházi előadás, amely a fiatal művészek kísérleti előadásait foglalja magában. A színházi est 2023-as produkciója ­Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regénye alapján készült.

Bajban ismerszik meg az ember. A jótékonyság, az egymásra figyelés, egymás segítése a cirkuszművészet alapüzenetei közé tartoznak. Fontos, hogy ez ne csak szóban, hanem tettekben is mérhető legyen, ezért most is segítő kezet nyújtunk. Összeült a stáb, és bár nagyon eseménydús időszakot élünk, úgy döntöttünk, hogy nem fordítunk hátat a segítségre szorulóknak 

– hangsúlyozta Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója.

A háború megállította a cirkuszfesztivált, de ez nem állította meg a gyerekeket, a tanárokat és az artistákat vágyaik teljesítésében. A Fővárosi Nagycirkusz legnagyobb örömünkre segítő kezet nyújt, hogy ne szakadjon meg a Yaskrava Arena Dnipra hagyománya

 – mondta Olga Oblasova, a fesztivál igazgatója.
Idén Harkov, Kijev, Odessza, Donyeck és Zaporizzsja régiók cirkusziskoláinak diákjai, Magyarországról a Baross Imre Artistaképző Akadémia (BIAK) három produkciója, valamint svájci, olasz, mexikói artistanövendékek vesznek részt a versenyen. A BIAK tanulói négy produkcióval lépnek fel a Fényes Porond fesztiválon: drótszámmal Usakova Anna és Hellenpárt Levente, deszkaszámmal Buti Olivér és Jagudits András, lábzsonglőr produkcióval Dienes Kinga, lengő­dróttal pedig Koncz Fanni. A Fővárosi Nagycirkusz Melyiket a 9 közül? című darabjában szereplő fiatal artistaművészek, köztük Ádám Rudolf, Medel Family, Ádám Henrik is részt vesznek a megméretésen.

Borítókép: Megelevenedett mese a porondon (Fotó: Urbán Ádám/Fővárosi Nagycirkusz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.