időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo
A nagy sikerű cowboy-kiállítás amerikai kurátora a Móra-múzeumba érkezik

Western-legenda Szegeden

Magyar Nemzet
2022.12.06. 17:35 2022.12.06. 20:05
Western-legenda Szegeden

Az amerikai Oklahoma Cityből érkezik Szegedre a cowboy-kiállítás kurátora, Michael R. Grauer. A Cowboy Mike-ként ismert kutató izgalmas tárlatvezetést tart a Móra Ferenc Múzeum cowboy-kiállításán magyar fordítással december 8-án, csütörtökön 17 órától. A tárlatvezetés után a múzeum könyvtárában tart előadást a cowboyok legendás világáról, a vadnyugat érdekességeiről.

Ahogyan a legtöbb országban virágzik a hagyományőrző mozgalom, s ahogy a történelem iránt érdeklődők más-más korszakot választanak kedvencüknek, természetesen az Egyesült Államokban is megvannak a különféle tradíciókért rajongó csoportok. A legnagyobb ereje a western-hagyományoknak van, hiszen filmek, könyvek, képregények tízezrei dolgozták föl a vadnyugat történetét.

 

Persze a mozi és a történelmi valóság nagyon különbözik egymástól. Egyebek között erre is rámutat Cowboy Mike elismert western-kutató, aki három évtizedig Texas legnagyobb történelmi múzeumában dolgozott, jelenleg pedig az oklahomai Cowboy and Western Heritage Museum munkatársa. Több mint 150 kiállítást rendezett a western-történelemről, művészetről, kultúráról és tíz dokumentumfilmben szerepelt az Egyesült Államokban és Németországban. Óriási elismerés számára, hogy 2021-ben felvették a Kansas Cowboy Hall of Fame-be (a Kansasi Cowboy Hírességek Csarnokába) cowboy-történészként. Szívesen ölt maga is cowboy-ruhát és népszerűsíti a vadnyugati életérzést Amerika-szerte.

 


A szegedi kiállítás cowboy-témájú relikviái abból az oklahomai múzeumból érkeztek, ahol Cowboy Mike végzi kurátori és kutatói tevékenységét. A tárlatvezetés során a résztvevők a szakértővel együtt járhatják körbe a kiállítást, megismerve ezt az izgalmas világot. 

Borítókép: Cowboy Mike csak látszólag cowboy. Valójában muzeológus (Fotó: Móra Ferenc Múzeum)
 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.