Az öt legjobb Julia Roberts-film. Erin Brockovich – Zűrös természet + videó

Felkavaró életrajzi dráma a küzdelemről és a kitartásról.

2023. 01. 27. 20:00
null
Forrás: InterCom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Julia Roberts filmjeit bemutató sorozatunkban ezúttal egy olyan mozit mutatunk be önöknek, amely elhozta Julia számára a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-szobrot. A legjobb női mellékszereplő díját ugyan 1989-ben már elhódította a Robert Harling azonos című színdarabja alapján készült Acélmagnóliák (Steel Magnolias) című filmben alakított szerepéért, de a legfontosabb kategóriát, a legjobb főszereplőnek járó elismerést az Erin Brockovich – Zűrös természet (Erin Brockovich) című filmért kapta meg. A felkavaró életrajzi dráma mini toplistánkon a második, ezüstérmes pozícióig jutott.

2. Erin Brockovich – Zűrös természet (2000)

A filmet 2000-ben mutatták be az Egyesült Államokban. Rendezője az a Steven Soderbergh, aki a névjegyét a film világában az 1989-es Szex, hazugság, videó (Sex, Lies and Videotape) című független filmjével tette le. De a nevéhez fűződik a Mint a kámfor (Out of Sight) 1998-ból, a Traffic 2000-ből és természetesen az Ocean’s sorozat három epizódja, az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi (2001), Ocean’s Twelve – Eggyel nő a tét (2004) és az Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik. Az egyik producere pedig Danny DeVito volt, aki számos nagy sikerű moziban működött közre ebben a minőségében, úgymint az 1994-es Hoffa vagy a kultikus Ponyvaregény (Pulp Fiction) 1994-ből. 

Egy kemény nő, Erin Brockovich (Julia Roberts) – Fotó: InterCom/mafab.hu

A film egy megtörtént esetet dolgoz fel. Mindig hálás téma, ha egy mozi olyan valós események alapján készül, amely a maga idejében felkavarta a közvéleményt, vele foglalkozott szinte valamennyi média. Erin Brockovich (Julia Roberts) egy gyermekeit egyedül nevelő, háromgyerekes amerikai anya. Az ő történetét meséli el a film. Bár klisésnek és túlzottan hollywoodinak tűnik a sztori, mégis megtörtént. A szabadszájú, kissé nyers és az élettől kapott pofonok miatt önvédelemből kemény páncél mögé bújó, de egyébként mélyérzésű nő egy ügyvédi irodában vállal állást, ahol az ügyvéd titkárnőjeként az akták közt babrálva egy különös ügyre bukkan. Itt indul igazán el a történet. Erin mindenfajta jogi előképzettség nélkül felderít és gyakorlatilag egymaga kinyomoz egy meglehetősen szövevényes ügyet, melyben a helyi áramszolgáltató környezetszennyezése, károsanyag-kibocsátása miatt rengeteg felnőtt és gyermek betegedett meg rákban. Sokan közülük meg is haltak.

A nyomozás során fény derül a szennyezés és a betegségek közötti megkérdőjelezhetetlen összefüggésre. Közel 600 panaszos aláírását gyűjti össze, hogy perelni tudja a céget a szerencsétlenül járt családok kárpótlása miatt. Eleinte falakba ütközik, de lehetetlent nem ismerő akaratának és kitartásának köszönhetően végül célt ér. Amerika történetének egyik legnagyobb kártérítését, mintegy 333 millió dollárt sikerül bevasalni a szennyezést elkövető cégen. (Természetesen ő maga is jól járt, elnyerte méltó jutalmát, hiszen a saját bónusza is több mint kétmillió dollár volt.) 
A sikerig vezető út számos nehézséggel volt kikövezve, egyedül a főnöke (Albert Finney) segítségére számíthatott a küzdelemben. Van a filmben minden, a megvesztegetéstől az álnokságon át a gonoszságig. Julia Roberts valóban elképesztően nagyot játszik ebben a szerepben. Egyszerre vagány, kemény nő és egyszerre gyermekeit féltő, hatalmas szívű családanya. 

A mozit nagyon szerette a kritika és a nézők is a szívükbe zárták. Julia Roberts alakításáért teljesen megérdemelten megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-szobrot. A nézők megszerették Erint, aki igazi amazonként küzdött a vadkapitalista nagyvállalat ellen, a kisemberek védelmében. 

Ez a téma ma különösen aktuális, hiszen az emberéletek mellett a környezetünk megóvása is fontos feladat. Ezért pedig csak mi, emberek tudunk tenni, sokszor azzal, hogy bizony felhívjuk a figyelmet a nagy cégek környezetszennyezésére. 

Érdekesség a film kapcsán, hogy az igazi Erin állítólag nem kedvelte különösképpen a róla készült filmet, mivel néhány jelenetben a női testtel való visszaélést kicsinyesnek találta és valótlannak. Ahogy fogalmazott: ő sosem élt vissza a testi adottságaival azért, hogy előrébb jusson. Mindenesetre Julia Roberts telitalálat volt erre a szerepre, nélküle nem futott volna be ekkora karriert ez a mozi, így vitathatatlan a toplistánkon elért második helye.

Idővonal: Az Erin Brockovich – Zűrös természet című filmet 2000-ben mutatták be, abban az évben, amikor kezdetét vette hazánkban a magyar államiság ezredik évfordulója alkalmából meghirdetett millenniumi év. A Nemzeti Múzeumból az Országházba szállították a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, szintén a magyar államiság ezredik évfordulóján a kormány az ország valamennyi önkormányzata számára fehér alapon arannyal hímzett millenniumi díszzászlót készíttetett. Az első zászlót Bajót község vehette át Orbán Viktor miniszterelnöktől. Elnökválasztást tartottak az USA-ban, George W. Bush lett a győztes (a következő év január 20-án lépett hivatalba), II. János Pál pápa a Szent Péter téren bemutatott szentmisén ünnepélyesen bocsánatot kért mindazoktól, akik ellen a keresztények a történelem során bűnöket követtek el, és a kereszténység második millenniuma alkalmából a konstantinápolyi ortodox egyházban I. Bartholomaiosz (I. Bertalan) egyetemes pátriárka vezetésével Konstantinápolyban a 2000. április 11-én hozott szentté avatási bullával szentté emelték Szent István királyt és Szent Hierotheosz püspököt. (Wikipédia)

A jövő héten sorozatunkban egy igazi klasszikus filmmel jelentkezünk, amely toplistánk aranyérmese lett.

Borítókép: Erin Brockovich (Julia Roberts) egy gyermekeit egyedül nevelő, háromgyerekes amerikai anya (Forrás: InterCom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.