Az öt legjobb Julia Roberts-film – Az igazi csoda + videó

Csodálatos mozi a család erejéről.

2023. 01. 20. 20:00
Julia Roberts Forrás: Freeman Entertainment Kft.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Julia Roberts filmjeit bemutató mini sorozatunkban elérkeztünk a bronzérmes pozícióig. Engedjék meg, hogy eláruljak egy kulisszatitkot: a legtöbb fejtörést a harmadik helyezett mozi kiválasztása okozta. Több film is felmerült, az 1997-es Összeesküvés-elmélet című alkotástól (Conspiracy Theory) egészen a 2004-es Közelebbig (Closer), de végül egy nagyon kedves, szívhez szóló családi film mellett döntöttünk. Azért esett a választás erre a filmre, mert Julia Roberts ebben a moziban ismét új oldaláról mutatkozott be. Ezúttal anyaszerepben tűnik fel, és szenzációsan játssza ezt a karaktert. Ha maga a film nem is emelkedik filmtörténeti magasságokba, színésznőnk pazar játéka miatt feltétlenül rászolgált erre a helyezésre.

3. Az igazi csoda (2017)

A film R. J. Palacio azonos című, 2012-es bestsellere alapján készült. A mozit Stephen Chbosky rendezte, a forgatókönyvet is ő jegyzi Jack Thorne  és Steve Conrad társaságában.  A film egy Treacher Collins-szindrómás kisfiú, Auggie (Jacob Tremblay) története, aki kénytelen ezzel a születési rendellenességgel együtt élni. Ami nagyon nehéz, mert a szörnyű betegség miatt nagyon csúnya elváltozások, torzulások láthatók az arcán, amin még 27 műtét sem tudott igazán segíteni. Teljes életet él, ugyanúgy imádja a Csillagok háborúját, az űr világát, mint bármelyik hasonló korú kissrác. Csodálatos családja van. 

Minden a szerető családnál kezdődik -  Fotó: Freeman Film

Szülei, édesanyja, Isabel (Julia Roberts) és édesapja, Nate (Owen Wilson) féltő, óvó gonddal nevelik, megtanultak már együtt élni ezzel a betegséggel, elfogadták, hogy gyermeküknek így kell leélnie az életét. Azonban az ilyen jellegű betegség, ami az arcot teszi torzzá, csúnyává, pont a társadalmi beilleszkedést nehezíti meg, mert az emberek, főként a kisgyerekek nagyon nehezen fogadnak be olyan valakit maguk közé, aki ennyire más, mint ők. Ezért védelmében magántanulóként, otthon tanul. De elérkezik az a pillanat, amikor el kell kezdenie a beilleszkedést, ezért a szülei beíratják az általános iskola 5. osztályába. 

Számtalan társadalmi kérdést felvet a film, bár Stephen Chbosky nagyszerűen építi fel a történetet, nem célja hatásvadász módon sajnáltatni a genetikai rendellenességgel született srácot, hanem megpróbálja bemutatni ezt az élethelyzetet az ő, a szülei és a közeg szempontjából. 

Természetesen összeszorul a nézők szíve, amikor meglátja a vásznon az egyébként tündéri aranyos, életvidám srácot, de mindig vigyáz arra a történetvezetés, hogy a szomorú, megható pillanatokat feloldja. Nem esik át a film a sziruposságban azon a lélektani határon, amit nagyon nehéz ilyen típusú filmek esetében megtartani. A történet tulajdonképpen arról szól, hogy miként tud beilleszkedni Auggie az iskolai környezetbe, hogy tud barátokat szerezni. 

Közben azonban nagyon erőteljesen hangsúlyozza a család fontosságát, a szülői gondoskodás, a szülői háttér és a szeretet biztonságot nyújtó fundamentumát. Nagyon fontos ezt kiemelni a film kapcsán, mert napjainkban sok támadás éri a család intézményét, ezért örömteli, ha olyan hollywoodi filmmel találkozunk, amely ezt az értékrendet képviseli. 

Kimondhatjuk: film igazsága az, hogy a címben szereplő igazi csoda nem más, mint a szeretet ereje, aminek alapja a szerető családnál kezdődik. 

Julia Roberts szenzációsan alakította a kis Auggie édesanyját. Karakterében egyszerre volt képes megjeleníteni a fia sorsa miatt érzett, soha el nem múló fájdalmat, az odaadó szeretet, a bizakodást és a reményt. Több évtizedes pályájuk ellenére ez az első alkalom volt, hogy Julia Roberts és Owen Wilson együtt dolgozott. Wilson nagyszerűen hozta az apa figuráját, de elegánsan, nagyszerű érzékkel engedte át a terepet Robertsnek, aki valósággal lubickolt a szerepben. Egyes információk szerint a színésznő annyira megszerette Jacob Tremblay-t a forgatás során, hogy még a kisfiú édesanyja is észrevette, milyen szoros a kapcsolatuk, és második anyukának nevezte Juliát. 

A film összbevétele 305 593 765 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 30 858 198 forintot termelt. A hazai mozik összesen 42 006 mozijegyet értékesítettek a produkcióra. 

Mindent összevetve az Igazi csoda (Wonder) egy nagyon szerethető film, nem nélkülözi ugyan egy-egy ponton a hollywoodi kliséket, de végig ízléses marad, nem megy el a giccs irányába. Sorozatunkban, főként Julia Roberts színészi játékának köszönhetően, a harmadik helyet szerezte meg.

Idővonal: Az igazi csoda című filmet 2017-ben mutatták be, abban az évben amikor beiktatták hivatalába Donald Trumpot, az Egyesült Államok 45. elnökét. Súlyos autóbusz-baleset történt Verona és Velence között az A4-es autópályán. Az autóbusz Franciaországból, a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium által évente megrendezett sítáborból tartott hazafelé. A balesetben 25-en megsérültek és 17-en életüket vesztették. A kormány nemzeti gyásznapot hirdetett január 23-ára az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére. Az Országház előtt Magyarország lobogóját katonai tiszteletadással – Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében – felvonták, majd félárbócra eresztették. Ezzel egy időben a budapesti Szent István-bazilika Szent István-harangja, Magyarország legnagyobb harangja is megkondult. Nyolc hónapnyi szünet után ismét kitört Európa legmagasabb és legaktívabb vulkánja, az Etna. Letette hivatali esküjét az újraválasztott magyar államfő, Áder János. Pápai Joci és az Origó című dal nyerte az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi előválogatóját, A Dalt. (Wikipédia)

A jövő héten már az ezüstérmes filmmel érkezünk, azzal a mozival, ami elhozta a legjobb színésznőnek járó Oscar-szobrot Julia Robertsnek.

Borítókép: Isabel (Julia Roberts) és a kis Auggie (Jacob Tremblay) (Forrás: Freeman Entertainment Kft.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.