Bűnmegelőző művészet

Decemberben tartották Prágában a European Crime Prevention Award and Best Practice 2022 (Európai Bűnmegelőzési Díj 2022) nemzetközi eseményét, amelyre Európa országaiból összesen 17 projekt érkezett. Magyarországot a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Faktor Terminál Egyesület közös szociális-művészeti projektje, a hátrányos helyzetű, illetve gyermekvédelemben nevelkedett fiatal felnőttek számára életre hívott és ötödik éve sikeresen működő Art-Ravaló képviselte. A díjátadón a magyar projekt a negyedik díjat kapta. Az első helyen Svédország, a másodikon Hollandia, a harmadikon pedig Dánia által delegált projektet ismertek el. Az Art-Ravaló projektet a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatja.

Magyar Nemzet
2023. 01. 20. 14:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Art-Ravaló projektben a fiatalok kilenc hónapig felnőttképzésben regisztrált művészeti és pályaorientációs képzésben vesznek részt. A művészeti tevékenységen keresztül személyiségfejlesztésre, hosszabb távon pedig a pozitív jövő- és énkép kialakítására nyílik mód, ami elősegíti a társadalmi beilleszkedést és a későbbi sikeres munkavállalást is. A program része színházművészeti képzés, életvezetési tanácsadás, élménypedagógiai műhelyek, valamint sor kerül a fiatalok gazdasági alapismereteinek fejlesztésére, egyéni pályaorientációs tanácsadó programra és személyre szabott coachingra is. Fontosak a kortárs csoporttal való rendszeres találkozások és a kulturális horizont tágítása színház- és múzeumlátogatásokon keresztül. A fiatalok ingyenes szállást, ellátást és helyi közlekedési bérletet kapnak, valamint pályaválasztásukat segítő felnőttképzési tanfolyamokon vehetnek részt, és három hónapig tartó munkahelyi tapasztalatokat is szereznek szakmai gyakorlat formájában. A projektben való részvétel ingyenes.

Az Art-Ravaló ezzel a videóval érkezett a nemzetközi konferenciára

Állami gondoskodásból érkező fiatalokkal dolgozunk, akik sok esetben családban nőttek fel, tehát nevelőszülők gondoskodásával, de sokszor mire hozzánk elkerülnek, már akár 10-15 családot megjártak. Mi gyakran az utolsó lépés és egyben az első lépés is vagyunk a számukra. De nemcsak ezeket a fiatalokat vesszük fel, számtalanszor nagyon szép nevelői hátterű, állami gondoskodásból érkező fiatalok is vannak nálunk. Komplex csoportot építünk minden évben, akik nagyon jól kiegészítik egymást. Idén is van olyan nálunk, aki két-három letöltendőből érkezett hozzánk, korábban volt olyan, aki emberkereskedelemnek volt kiszolgáltatottja vagy prostitúcióból érkezett. Hatalmas elismerés ez a díj mindannyiunk számára, akik részt veszünk az Art-Ravalóban

– nyilatkozta a megtisztelő elismerés kapcsán Schermann Márta, az Art-Ravaló szakmai vezetője

Az Art-Ravalóról bővebben itt olvashatnak

Borítókép: Jelenet a színházművészeti foglalkozások egyikéből (Forrás: Artravaló.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.