Ember nélküli világ

Páros kiállítással kezdi ezt az esztendőt és az új évadát a Várfok Galéria. Az egyik teremben Várady Róbert Bizonytalansági állandó, míg a másikban Herman Levente Beépített természet című tárlata várja az érdeklődőket. Mindkét művész az elmúlt két esztendőben született munkáit mutatja be.

2023. 01. 14. 14:00
null
20230112 Budapest HERMAN Levente: Beépített természet, VÁRADY Róbert: A bizonytalansági állandó kiállítása a Várfok Galériában Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Munkácsy-díjas Várady Róbert alkotásait a hazai közönség utoljára 2020-ban láthatta a Műcsarnok nagyszabású kiállításán, illetve tavaly Stuttgartban nyílt egyéni tárlata. Herman Levente művei több magyar és nemzetközi gyűjteményben megtalálhatók, például a Magyar Nemzeti Galériában, az athéni Frissiras Museumban, a tengerentúlon pedig a 21c múzeumban, Kentuckyban.
 

Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője a tárlat megnyitóján megígérte: fontos kiállításokkal készülnek ebben az évben. – Most két kedves és fontos művészünk tárlatát nyitjuk meg, akikről mondhatjuk, tősgyökeres Várfok Galéria-művészek – fogalmazott, majd hozzáfűzte: Várady Róbert első kiállítása 1996-ban, míg Herman Leventéé 2008-ban volt.

A művészettörténész jelezte: Várady Róbert legújabb műveit, az elmúlt két esztendőben készült alkotásokat állították ki.
– Tőle megszokhattuk, hogy mély gondolatiság, erőteljes filozófia hatja át munkáit – magyarázta Kovács Krisztina, megjegyezve: a kortárs filozófusok legújabb tézisei ott rejlenek a festményekben, ezért tartották fontosnak az alkotó gondola­tait megjeleníteni a kiállított műalkotások mellett.
Ugyanakkor Kovács Krisztina újdonságként határozta meg a művész legújabb munkáit jellemző festőiséget.
– Most nem hiperrealista módon kidolgozottak, részletgazdagok a virtuális, feszültséget teremtő térben szereplő alakjai – fejtette ki a művészettörténész, aki rámutatott: a művész izgalmasan reagál társadalmunk visszásságaira, nem létező térben jelennek meg a szereplők, olyan térben, amelyben furcsa motívumok, azonosíthatatlan tárgyak láthatók. 

Azzal, hogy az embereket kiszakítja a valós világból, elveszi egyéniségüket. Nincs narráció, nem tudjuk megfejteni a szereplők élettörténetét, érzelemvilágát

 – magyarázta Kovács Krisztina. Kiemelte, hogy nem látni érzelmeket a festményeken, mintha egymás mellé lennének montírozva a figurák, nincsen kapcsolat közöttük.


A galéria művészeti vezetője úgy fogalmazott: jellemző ez a jelenünkre, ahol nem tudjuk, hol ér véget a virtuá­lis valóság s hol kezdődik a valós tér. Erről így ír a meghívóban: „Várady bravúrosan megfestett műveivel rámutat, hogy bizonytalan világunkban az érzékelés mindig viszonylagos. A dezorientáció, az irányvesztettség P. Sloterdijk német filozófus szerint napjaink egyik fő jellemzője, mely a dolgok és viszonyok átláthatatlanságát eredményezi.”
– Ezekre a súlyos problémákra hívja fel a figyelmünket Várady Róbert. Amíg az ő képein nincsen narráció, addig Herman Levente ember nélküli tájában is szerepel történés – jegyezte meg a galéria művészeti vezetője, majd elárulta az alkotóról, hogy az élesdi művésztelep egyik alapítója, s kettős világ – a valóságos és a transzcendens – jelenik meg alkotásaiban.

A legsivárabb tájban, a legkétségbeesettebb szituációban is elhelyez valami motívumot, ami elemeli a kompozíciót a valóságtól 

– fejtette ki a művészettörténész. Hozzátette, hogy legújabb sorozatán magával ragadó havas tájak jelennek meg, zömében emberek nélkül, mintha filmrészleteket látnánk, ahol valami történik a képen kívül, s a szereplő felbukkan a következő pillanatban.
 

Herman Levente képei mellett Légrádi Gergely író szövegeit olvashatjuk.

Mint például: „ahogy festők álmodnak / úgy álmodtak ők is világot / maguknak / fénnyel / kerttel / kenyérrel és borral.”
A festőművész koronavírus-járvány alatt készült munkáit tavaly nyáron mutatta be a Várfok Galéria. Akkor az érvényben lévő egészségügyi előírások nehezítette körülmények között. Azokat az időket így idézte Herman Levente a lapunknak adott interjúban: – A pandémia alatt szerencsére fellendült a műtárgy-kereskedelem, így nekem is megnövekedtek az eladásaim. Itthon, Erdélyben szinte egyáltalán nem ismernek. Budapesten kétévente vannak egyéni kiállításaim, azok mellett pedig csoportosokon szintén részt veszek.


A Várfok Galéria két kiállítása február 18-ig várja az érdeklődőket.

Borítókép: Várady Róbert művei (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.