Bemutatkoznak a jövő színművészei

Tizennegyedik alkalommal rendezik meg március 23. és 29. között a magyar nyelvű színészképző intézmények találkozóját, a Szín-Tárt Kecskeméten. Hét napja alatt tíz előadással készülnek a szervezők: a komédiáktól a tragédiáig minden műfaj megtalálható lesz az idei kínálatban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 11. 13:45
kecskemét
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szín-Tár fesztivál rangos esemény a színművészképző felsőoktatási intézmények körében, ami idén már a tizennegyedik alkalommal ad arra lehetőséget, hogy magyarországi és határon túli magyar nyelvű színészképző intézmény hallgatói bemutatkozzanak a közönségnek. A rendezvény helyszíne a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. Cseke Péter, a teátrum igazgatója kiemelte, hogy hét magyarországi és határon túli intézmény előadása szerepel a műsortervben.  

– A kecskeméti teátrum már több alkalommal kötött szerződést –  akár csak egy-egy darabra  – itt felfedezett fiatal tehetségekkel  – tette hozzá Cseke Péter.
 

kecskemét
A fesztiválon először vesznek részt a Pozsonyi Művészeti Egyetem hallgatói (Fotó: Facebook/Szín-Tár)

 A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál részeként március 23. és 29. között zajló találkozón a fiatalok szakmai beszélgetéseken és műhelymunkákon is részt vehetnek, sőt az egyes előadások pedig a színházszerető közönség számára is nyitottak.

A Ruszt József Stúdiószínházban lesz látható Felhőfi Kiss László rendezésében a Pesti Magyar Színiakadémia másodéves osztályának félévi vizsgaelőadása Tasnádi István Titanic vízirevű című darabja. A MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézet ötödéves színművész szakos hallgatói Székely Csaba Bányavirág című darabjával érkeznek, amelyet Urszinyi Ádám rendezett. Az Újvidéki Művészeti Akadémia negyedéves hallgatói egy tragikomédiát választottak, Pálfi Ervin rendezésében Pintér Béla Szutyok című drámájával mutatkoznak be.

 


Vígjátékkal készülnek a Pozsonyi Színművészeti Egyetem hallgatói, akik a The Art művészeti ügynökséggel együttműködésben Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker? című darabját adják elő, amelyet Hargitai Iván rendezett.  Zsótér Sándor rendezte a  Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves prózai színművész osztályának hallgatóit, akik Beaumarchais Figaro házasságával érkeznek Kecskemétre.  Mohácsi János közreműködésével egy kétszereplős komédiát vitt színre a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másodéves magiszteri színészosztálya. Szép Ernő Tűzoltó című darabját Karsai Dóra és Tamás Csanád játssza. 

A Kelemen László Kamaraszínház ad otthont a Nagy dalkultúrák című előadásnak, amit a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves zenés színművész osztálya visz színpadra Novák Eszter rendezésében. Kosztolányi Dezső Édes Anna című regénye ihlette a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem Színház- és Film Kar Magyar Színházi Intézetének produkcióját, amelyet Bélai Marcel rendezésében láthatnak majd az érdeklődők.

Vidnyánszky Attila rendezte a MATE Kaposvári Campus, Rippl-Rónai Művészeti Intézet másodéves színművész hallgatóinak előadását, a János vitéz juniort.  Egy zenés, humorral átszőtt tragédiával, a Parasztoperával is készül a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másodéves magiszteri színészosztálya.      

 

A díjnyertes előadást idén is szakmai zsűri választja ki.  Az egyhetes fesztivál kísérőprogramokban is bővelkedik: minden nap szakmai beszélgetéssel zárul majd Tóth Kata, a Kecskeméti Nemzeti Színház dramaturgja vezetésével, illetve két workshopot is szerveznek a rendezvényen résztvevő hallgatóknak.


Borítókép: Szín-Tár 2023 (Fotó: Facebook/Szín-Tár)

 

   

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.