A magyar és az európai kultúra kincsei a Müpa új évadában

Tizennyolc éves lett idén februárban a Müpa. Sajtótájékoztatón jelentették be kedden, hogy fenntartható működéssel és nemzetközi sztárokkal kezdi az őszt az intézmény. Számos visszatérő előadót köszönthet majd a közönség: Joshua Bell, Alan Gilbert és az NDR Elbphilharmonie, az Accademia di Santa Cecilia, Víkingur Ólafsson, a King’s Singers, a Wiener Sängerknaben, Elvis Costello, Cory Henry és Ludovico Einaudi is ellátogat a Müpába a 2023/24-es évad első felvonásában. A hagyományokhoz híven idén is megnevezték az évad művészeit.

2023. 04. 18. 19:00
Müpa
Müpa évadbejelentő sajtótájékoztató 20230418 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajtótájékoztató a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fergeteges táncával kezdődött, majd Káel Csaba vezérigazgató köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy az elmúlt évek folyamatos változásai a nemzetközi és magyar művészeti szcéna szereplőit is számos új feladat elé állították, sosem látott kreativitásra ösztönözve a kulturális intézményeket, annak érdekében, hogy az elvárt és megszokott színvonalon szolgálják ki közönségüket.

Müpa Káel Csaba
Káel Csaba és Kosztolánczy Gábor a Müpa évadbejelentő sajtótájékoztatóján. Fotó: Bach Máté

A Müpa egy olyan tér, ahol  inspiráló élményekkel gazdagodhatunk

 – Most mindennél fontosabb, hogy mindenki számára legyen egy olyan békés sziget, ahol nyugalomra lelhet, egy olyan közösség, amelyből erőt meríthet, egy olyan tér, ahol – fogalmazott Káel Csaba. – Fontos feladatunk, hogy minden erőnkkel éltessük a múzsákat, hogy a hozzánk érkezők feltöltődhessenek, kikapcsolódhassanak. Kosztolánczy Gábor, a Müpa vezérigazgató-helyettese hozzátette, hogy megismerve a megváltozott nézői szokásokat, a Müpa bővítette és folyamatosan bővíti online közvetítéseinek számát, illetve bevezette a dinamikus jegyárazást. – A hozzánk látogatók jelentős részének a hosszú távú elköteleződés jelenleg terhet jelentene, ezért idén flexibilis rendszerben tesszük elérhetővé az előadásokra szóló jegyeinket. Az évadot pedig a könnyebb tervezhetőség érdekében decemberig hirdetjük meg, és szeptemberben mutatjuk be a 2024-es műsorunkat – ismertette az újdonságokat Kosztolánczy Gábor. Hozzátette, hogy a globális és a közvetlen környezetben végbemenő változások arra ösztönözték a Müpát, hogy a hazai kulturális intézmények közül elsőként elkészítse fenntarthatósági stratégiáját. 

Kulturális fenntarthatóság

Majd Káel Csaba beszélt a kulturális fenntarthatóságról, amelynek kulcsa, hogy milyen kulturális környezetet hagynak a következő generációkra. Ennek keretében és a bartóki gondolatot továbbéltetve igyekeznek feltárni és kortárs nyelven továbbadni a magyar és az európai kultúra kincseit. – A Müpa programjainak mintegy harmada már most is közvetlenül a gyerekeket és a fiatalokat szólítja meg, de az intézmény a fiatal előadókra is figyelmet fordít, többek között a Rising Stars sorozaton keresztül – hangsúlyozta a vezérigazgató. 

A hagyományokhoz híven a Müpa idén is megnevezte az évad művészeit. Az évad együttesének választották a Magyar Nemzeti Táncegyüttest, amely két izgalmas premierre is készül. A Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán és Zs. Vincze Zsuzsa csapata előbb Eredics Benjamin a Bartók-tavaszon debütált zeneművére, A koppányi aga testamentumát feldolgozó Végvárak, vitézekre készített koreográfiáját mutatja be, majd a forradalmár költő, Petőfi Sándor életét viszik tánclépésben színpadra. A táncegyüttes egyik közkedvelt előadása, A hűtlen feleség is visszatér a Müpába. A 2023/24-es évad zeneszerzője lett a hatalmas életművel rendelkező, nemzetközileg elismert és sikeres erdélyi zeneszerző, Orbán György. Kamarazenei darabjait és oratóriumait méltatlanul keveset hallani a modern kor koncerttermeiben, ezen igyekszik változtatni most a Müpa, művei kiemelt figyelmet kapnak az új szezon programjában. Feledi János többek közt a Missa Duodecima és a Teremtett világ ritmusaira koreografálta új darabját, míg mindenszentek napján az „év komolyzenei műve” kategóriában Artisjus-díjat nyert Requiemje csendül fel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában. 

A vezérigazgató elmondta, hogy számos visszatérő világsztárt is köszönthet az intézmény közönsége. Kiemelte, hogy a klasszikus zenei koncertek mellett jazz- és világzenei programokkal, filmvetítésekkel is várják az érdeklődőket. Folytatódnak a Müpa népszerű irodalmi sorozatai, a Literárium és a Vers-estek. Visszatérnek a kiemelkedő népszerűségnek örvendő tánc- és újcirkusz-produkciók, így ismét a színpadon lesznek a Győri Balett, a Badora Dance Company és a Pécsi Balett sikerdarabjai, valamint a Recirquel látványos cirque danse előadása is. 

Borítókép: A Magyar Nemzeti táncegyüttes a Müpa színpadán (Fotó: Bach Máté)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.