III. Richárd elégtétele púpossága miatt

A színházi olimpia talán legizgalmasabb előadásai közé tartoznak az újragondolt klasszikusok. Shakespeare III. Richárd című királydrámáját a Tbiliszi Színházi Központ & Liberty Színház mutatja be Avtandil Varszimasvili rendezésében a MITEM keretében a Nemzeti Színházban.

Magyar Nemzet
Forrás: Szinhaz.org2023. 04. 25. 8:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„York napsütése rosszkedvünk telét / Tündöklő nyárrá változtatta át. / Családunkról már elvonult a köd / S alámerült az óceán szívébe. / Most homlokunkon győztes koszorú, / Diadalemlék csorba fegyverünk, / Vad riadónkból víg vacsora lett / És édes dallam szörnyű indulónkból.” – aki meghallja eme sorokat, egészen biztosan tudja, hogy Shakespeare III. Richárd című királydrámájának feldolgozását fogja látni. Április 26-án 18 órától a Tbiliszi Színházi Központ & Liberty Színház mutatja be Avtandil Varszimasvili rendezésében a MITEM keretében a Nemzeti Színházban Shakespeare egyik legérdekesebb és egyben legvisszataszítóbb karakterét. Az angol irodalom legkifinomultabb gonosztevőjének is nevezett király a mai napig a legalantasabb politikai manipuláció metaforája.

III. Richárd
III. Richárd Fotó: Mitem

 

III. Richárd elégtételt vesz azért, mert elbánt vele a sors

Shakespeare színdarabjait az élvezi igazán a színházban, akinek a kisujjában van a cselekményük, mert mindig a részletek kidolgozása adja az előadások sava-borsát. Most is érdemes végiggondolni a nemzeti színházbéli előadás előtt, miről is szól ez a darab. A Nemzeti Színház honlapja így foglalja össze a mű cselekményét. „Edward király öccse, Richárd csúnyának és púposnak született, gyermekkorától királyságról álmodozik, ám tudja, hogy ehhez félre kell állítania testvéreit és azok gyermekeit, így céltudatosan cselszövésbe fog. Hatalmát megszilárdítandó, első lépésként feleségül veszi esküdt ellensége özvegyét, Lady Annát, majd börtönbe záratja saját fivérét, Clarence-t, hogy ott bérgyilkosokkal megölesse. Ezután második fivérén, Edward királyon a sor. Richard őt és feleségét okolja Clarence haláláért, és megöli már haldokló testvérét. Edward után annak kiskorú fia foglalja el Anglia trónját, nagykorúságáig Richárdot nevezik ki gyámnak. Ám Richárd nem éri be ennyivel, mindenáron vágyik a trónra, ezért új cselt eszel ki: megöli Hastings miniszterelnököt, hogy ne akadályozza terve végrehajtásában, majd az egész országban szétkürtölteti követelését, hogy a herceget fosszák meg királyi címétől, és őt, Richárdot nyilvánítsák a trón jogos örökösévé. Richárd elfoglalja hát a trónt, ám a királyságot elnyerve sem leli meg a békét, nem bírja öldöklés nélkül, nyakig gázol a vérben, lételeme a vérontás: lehetséges jövőbeni vetélytársaiként először a hercegeket és a rokonait öli sorra, majd trónra segítői következnek, utánuk hűséges barátja, Lord Buckingham, végül pedig felesége, Lady Anna sorsa pecsételődik meg. Richárd immár mindenkiben ellenséget lát, mindenkire gyanakszik, miközben legnagyobb ellensége a saját lelkiismerete. Addig látogatják naponta a túlvilági szellemek, míg végül megtébolyodik; III. Richárd király a lelkiismeretével vívott csatában esik el. Áldozatai lesznek a gyilkosai."

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE! 

Borítókép: jelenet a színdarabból (Fotó: Mitem)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.