időjárás 19°C Róbert 2023. június 7.
logo

Ligeti 100 címmel rendez fesztivált a Budapest Music Center

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.04.01. 14:00 2023.04.03. 09:33
Ligeti 100 címmel rendez fesztivált a Budapest Music Center

Május 28-án lenne 100 éves Ligeti György, aki a XX. század egyik megkerülhetetlen zeneszerző egyénisége. Világsztárok és a hazai kortárs zenei élet meghatározó előadói és szerzői tisztelegnek május 22-től 28-ig egy egyhetes fesztiválon a Budapest Music Centerben a száz éve született Ligeti György zeneszerző emléke előtt. A Ligeti 100 tizenkét koncertjén a művész korai és kései művei is felcsendülnek.

A Ligeti 100 fesztivál fellépői között lesz az izlandi zongoraművész, Víkingur Ólafsson, Kim Kashkashian brácsaművész, Sarah Defrise szopránénekes, valamint a neves brit csellista, Steven Isserlis. Az ünnepi alkalomból színpadra lép a komponista fia, Lukas Ligeti, és Budapestre látogat Ligeti özvegye, a 93 éves Ligeti Vera is. A programsorozat három pillérét három zenekari koncert adja a kortárs zene vezető hazai együtteseivel: május 22-én a Budapesti Vonósok, május 25-én az UMZE Kamaraegyüttes, május 28-án, a szerző születésnapján pedig a Keller András és Rácz Zoltán által alapított Ligeti Ensemble játszik a BMC Koncerttermében

Ligeti
Vajda Gergely karmester az UMZE Kamaraegyüttes vezényli (Fotó: BMC)

Ligeti György lenyűgöző és olykor mai füllel is meghökkentő remekművei közül számos szóló- és kamaradarab hangzik el a fesztiválon, Károlyi Katalin, az Amadinda Percussion Project, Rácz Zoltán, Holló Aurél, Ittzés Gergely, Csalog Gábor, Fábri Flóra és Zétényi Tamás előadásában, de nem maradhat el az egyszerre száz metronómon megszólaló, hipnotikus erejű Poéme symphonique sem.

 A vokális darabokból a 2022-es Kodály Zoltán Kórusverseny győztese, a Pax et Bonum Kamarakórus nyújt válogatást, Balogh Máté erre az alkalomra komponált a cappella műve mellett.

A hangversenyeket kísérő társprogramok sorában május 23-án a Ligetivel szoros baráti és szellemi kapcsolatban állt 97 éves Kurtág Györggyel, valamint a Ligetivel sokáig együtt dolgozó Eötvös Péterrel beszélget Fazekas Gergely zenetörténész. A mozivásznon, a 2001: Űrodüsszeiában és más filmalkotásokban megszólaló műveiről Dargay Marcell zeneszerző tart előadást május 24-én. A fesztiválhoz lemezmegjelenés kapcsolódik: a BMC Records új kiadványán Zétényi Tamás a 20. századi vonósirodalom legjelentősebb szólódarabjait adja elő, köztük Ligeti cselló- és brácsaszonátáját.

Megkezdődött a Bartók-tavasz

Idén is világhírű együttesekkel, díjnyertes zeneművekkel, különleges koprodukciókkal várják az érdeklődőket.

 

A dzsessz- és elektronikus zenei fellépők között lesz a Modern Art Orchestra Fassang Lászlóval, a Lukács Miklós Cimbiózis Trió a Ligeti Ensemble tagjaival, a Moment’s Notice Trio pedig Lukas Ligetivel és Fekete-Kovács Kornéllal helyezi új kontextusba Ligeti műveit. A BMC Opus Jazz Clubjában Saso Vollmaier, Pozsár Máté és Szabó Dániel zongoraművész egy-egy új bemutatót tart, a BMC Könyvtárában a Zeneakadémia elektronikus zenei médiaművészet szakos hallgatói mutatják be Ligeti által inspirált alkotásaikat.
 

A részletes fesztiválprogram ITT olvasható.

Borítókép: Budapesti Vonósok (Fotó: BMC)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.