Megkezdődött a Bartók-tavasz

Harmadjára nyílt meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, amely idén is világhírű együttesekkel, díjnyertes zeneművekkel, nem mindennapi koprodukciókkal tizenhét napon át várja az érdeklődőket. A rendezvénysorozat megnyitóján Csák János kulturális és innovációs miniszter hangsúlyozta, mennyire fontos a kultúra megbecsülése a magyar kormány számára.

Magyar Nemzet
2023. 03. 31. 21:30
Bartók-tavasz
Bartók Tavasz MÜPA Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagyszabású művészeti seregszemle pénteki megnyitóján a Müpában Csák János egyebek mellett arról beszélt, számos olyan terület van, ahol a kulturális örökség megjelenik. A művészet, a tudomány, a vallás, a politikai filozófia mind olyan területek, amelyeket intézményi és családi keretek között is tovább kell adnunk.

Bartók-tavasz
A Bartók-tavasz programsorozatában láthatják a Ludwig Múzeum új kiállítását. Fotó: Havran Zoltán

A miniszter idézte Weöres Sándor gondolatát:

Szórd szét kincseid – a gazdagság legyél te magad.

Hozzátette: az a feladatunk, hogy szétszórjuk a magyar kultúra kincseit, mindenkinek mutassuk meg, milyen gazdagok vagyunk.

A miniszter fontosnak tartotta megjegyezni: a kultúra épít, bátorít és vigasztal. Erejét felismerve a magyar kormány az ország GDP-jének jóval nagyobb százalékát, több mint kétszeresét költi a kultúrára, mint az Európai Unió többi tagországa.

A magyar kormány óriási összegekkel támogatja a kultúrát, mert ezáltal közösségeket építhetünk, bátoríthatjuk egymást és – mint most a Ludwig Múzeumban nyíló Boris Lurie & Wolf Vostell – Művészet a soá után című kiállításon is megtapasztalhatjuk – vigasztaljuk a vigaszra szorulókat.

A Bartók-tavaszt harmadik alkalommal rendezik meg

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója arról beszélt a megnyitón, hogy a harmadik alkalommal megszervezett Bartók-tavasz Magyarország legnagyobb kulturális fesztiválja, amely a magyar zseni művészetét és életszemléletét, a bartóki örökséget kiterjesztve adja át a jelen és jövő generációi számára.

Több magyar alkotó előtt tisztelgünk különböző évfordulók alkalmából, hiszen száz éve született Ligeti György, 170 évvel ezelőtt Csontváry Kosztka Tivadar, kétszáz éve pedig Petőfi Sándor és Madách Imre. Ligeti művészetét nagyszabású koncerten, Csontváryét a Szépművészeti Múzeum által rendezett kiállításon, Madáchét Az ember tragédiája oratórikus bemutatója kapcsán ismerheti meg a közönség

– fejtette ki Káel Csaba, hozzátéve, az örökség felfedezése és megmutatása a mának azzal a tanulsággal is szolgál, hogy az innováció nemcsak technikai értelemben fontos, hanem a művészetek területén is. Ha jól használjuk, az újdonságok, ötletek, lelemények is emberközpontúvá teszik világunkat.

Borítókép: A Ludwig Múzeum új kiállításának egy részlete (Fotó: Havran Zoltán)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.