A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Eszmecsere a magyar film jelenéről és jövőjéről

Elismert szakemberek osztották meg gondolataikat a MegaYouth szakmai napon a magyar film jelenéről, jövőjéről és a magyar kulturális életben elfoglalt helyéről a Thália Színház Télikertjében. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, valamint Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor, a Megafilm producerei voltak.

Molnár Nikolett
2023. 03. 31. 10:00
20220831 Budapest A láthatatlan gyilkos című romantikus, történelmi dráma forgatása. Semmelweis Ignácról szóló nagyszabású magyar film készül. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Koltai Lajos rendező, operatőr, Lajos Tamás producer, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MegaYouth szakmai napon rendezett kerekasztal-beszélgetés a magyar film jelenét és jövőjét boncolgatta. Helmeczy Dorottya indító kérdése az volt, hogy a résztvevők szerint mitől jó egy ötlet, és ezzel kapcsolatban vannak-e szempontjaik. Káel Csaba válaszát kicsit távolabbról indítva azzal kezdte, hogy korunkban a mozgókép vált uralkodóvá a kommunikációban, aminek rengeteg megjelenési formája létezik. Mint mondta, nagyon komoly tartaloméhség jött létre, ami arra ösztökél mindenkit, hogy minél jobb és szebb tartalmakat gyártson.

Magyar film
Kálomista Gábor, a Megafilm producere is megosztotta gondolatait a magyar film jövőjéről. Fotó: Fazekas Máté

A másik cél pedig az, hogy minél több emberhez eljussanak ezek a tartalmak, ez már a forgalmazás oldala

– fogalmazott Káel Csaba, majd hozzátette: Azért lényeges, hogy egy teljes mozgóképágazatról beszéljünk, mert korábban ezeket szétválasztották. Korábban volt a hagyományos tartalomgyártási irány, amire azt mondták akkor, hogy ez a filmszakma, és közben kialakult egy úgynevezett szervizágazat, ami nagyon komoly bevétellel bír és tulajdonképpen a nemzetgazdaság stratégiai ágazatává vált. Mára ugyanis felállt egy olyan filmes infrastruktúra, ami azt eredményezte, hogy London után Európa második legnagyobb filmgyártó központjává vált Budapest, ami nagy lehetőséget biztosít a fiatalok számára is. Az ágazatban jelenleg húszezren dolgoznak, a fiataloknak sok lehetőségük van, a filmiparnak pedig szüksége van a tehetséges ifjú szakemberekre.

Izgalmas kerekasztal-beszélgetés zajlott a magyar film jelenéről és jövőjéről

Kálomista Gábor, a MegaYouth tehetségkutató pályázatot elindító Megafilm producere szerint az ötletek elbírálásánál és azok fejlesztésénél elengedhetetlen része van a producernek, akinek az alkotóval harmonikus együttműködést kell kialakítania. Mint kifejtette, annak idején nem ötletet, hanem olyan alkotókat kerestek, akikben megbíztak, akin az látszott, hogy az ő ötlete majd vászonra kerül. Az utóbbi időben azonban ez átalakult: célzottan írókeresés, történetkeresés, stábkeresés zajlik, és az elejétől a végéig meg van tervezve a produkció. Tehát kell egy jó ötlet, amelyet megfelelően ki kell dolgozni, meg kell találni a célközönséget és kell egy jó rendező is. A filmkészítés igazi csapatmunka.

A filmintézetnek az is célja, hogy minél színesebb és szélesebb legyen a magyarországi mozgóképes választék. 

Azt vizsgálják, hogy a beadott pályázat meg tud-e felelni az önmaga által felállított kritériumoknak.

Kálomista Gábor szerint alapvetően a film szeretete, a szakmai hozzáértés és a szakmai alázat, valamint a mások kritikájának az elfogadása viszi előre az egész szakmát.

Tudomásul kell venni, hogy ez egy ipar, és a megrendelői oldal azt rendeli meg még egyszer, amit sikeresnek ítél.

– hangsúlyozta Kálomista Gábor, aki úgy véli, a tartaloméhség is csökkenni fog, mivel telítődik a piac, így a minőség felé kell elmozdítani a mérleget.

Helmeczy Dorottya következő kérdése vállaltan kissé provokatív módon az volt, hogy mihez kezdjünk a mozikkal.

Káel Csaba szerint elképesztően fontosak, mert egyrészt mindannyian imádjuk a mozit, de a mozi ma nagyon nehéz helyzetbe van, nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában.

Hollywood felépített egy mozirendszert, a filmiparhoz hozzákapcsolták a számítástechnikát, a játékipart és a popipar mainstream ágát is. Mindezt ötven év alatt építették fel, közben Európa, mivel állami finanszírozás volt szinte az összes országban, nem foglalkozott az ipar gazdasági hátterével.

– mutatott rá.

Most rendkívül nehéz helyzetben van az európai mozi, amelyből a kiutat Káel Csaba abban látja, hogy el kell kezdeni saját disztribúciós csatornákat felépíteni.

Moziban természetesen, de ugyanígy a streamingben is. Elmondta, hogy nincs Európának egy közös streaming-platformja. Véleménye szerint nem negligálni, hanem tanulmányozni kell az amerikai modellt, és meg kell teremteni az európai megfelelőjét. Megemlítette azt is, hogy a magyar Filmio.hu Európában az egyetlen nemzeti streaming-csatorna.

Kálomista Gábor kifejtette, hogy az előállított filmeket valahogy meg kellene védeni, lehetővé kellene tenni, hogy a magyar filmek más árbesorolást kapjanak, ezzel segítve a terjesztést.

Az utolsó utáni pillanatban vagyunk, hogy észbe kapjunk,  és azt mondjuk, hogy az amerikai filmeket más százalékokkal, más kvóták alapján vetítik és az ebből befolyt pénzt bölcsen kell újraosztani

– hangsúlyozta, kiemelve, hogy a magyar filmek kevés megjelenést kapnak a multiplex mozikban.

Káel Csaba a beszélgetés végén beszámolt egy folyamatban lévő projektről. Mint mondta, a magyar lakosság 40 százalékának esélye sincs moziba menni, mert egyáltalán nincs a település harminc kilométeres körzetében mozi. Ezért az Nemzeti Filmntézet a Nemzeti Kulturális Alappal közösen szeptembertől elindítja a Mozinapok című programot az ország nyolcvan kultúrházában, ahol délelőttönként iskolásoknak tartanak vetítéseket, este pedig a helyi közönség magyar filmeket nézhet meg. A kormánybiztos abban bízik, hogy ez a program országszerte nagyon sikeres lesz. A kormánybiztos szerint később a művészmozik is bekapcsolódhatnak a rendszerbe.

Borítókép: Koltai Lajos rendező és operatőr, Lajos Tamás producer, Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos A láthatatlan gyilkos című film forgatásán (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.