Safranek? Maga nem szeret engem, valami azt súgja – aranyköpések a nyolcvanéves Ternovszky Béla műveiből

Május 23-án tölti be nyolcvanadik életévét Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, minden idők egyik legsikeresebb magyar animációs filmje, a Macskafogó alkotója.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Port.hu2023. 05. 23. 13:48
TERNOVSZKY Béla
Pomáz, 2022. április 14. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezõ, érdemes mûvész, a Magyar Mûvészeti Akadémia levelezõ tagja kutyájával pomázi otthonában 2022. április 14-én. MTI/Cseke Csilla Fotó: Cseke Csilla/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első egész estét betöltő rajzfilmjét, a Macskafogót 1986-ban mutatták be, amely az év legnépszerűbb animációs filmje lett. Magyarországon négy és fél millióan nézték meg, az alkotás digitálisan felújított változata pedig 2018-ban került a mozikba – emlékeztet a rendező életművének egyik csúcspontjára az MTI. 

A Macskafogó egyébként nemcsak idehaza tarolt, évtizedekkel a megjelenés után is korosztálytól függetlenül ismert és kedvelt a mű, az Egyesült Államokban és a volt Szovjetunióban is nagy sikerrel vetítették, feltehetően az alábbihoz hasonló aranyköpések miatt.

Mr. Teufel: Mehet, Safranek, és üdvözlöm a kedves feleségét!

Safranek: Köszönöm, uram, de már egy éve önnel él.

Készült társasjáték és képregény is a filmből, színpadi változatát 2011-ben Szegeden, egy újabbat 2019-ben a budapesti József Attila Színházban mutatták be. Budapesten söröző is üzemel ezen a néven. A Macskafogó tele van mára legendássá vált gegekkel, színes karakterekkel és szállóigévé lett bemondásokkal, ilyen az alábbi is:

Mr. Teufel: Nagy rabló maga, öregem!

Von Schwarz: Kösz a bókot, de önt senki se múlja felül, Mr. Teufel!

Mr. Teufel: Maga akkor a legundorítóbb, amikor kedves próbál lenni.

Nem csoda tehát, hogy gyorsan kultuszfilmmé vált. Ternovszky Béla korábban egy interjúban azt mondta, hogy minden tapasztalat, amit addigi pályafutása során sikerült összeszednie, ebben a filmben csúcsosodott ki. „Ha valaki egyszer már megmászta a Mount Everestet, akkor utána még meghághat újabb nyolcezres csúcsokat, de az egyszer már megmászatott, és e fölé már nem lehet menni. Ez nekem sem sikerült természetesen” – fogalmazott. 

Azonban nem a Macskafogó Ternovszky egyetlen érdeme. 1995-ben Nepp József rendezővel és Kunz Román gyártásvezetővel megalapították a Stúdió II. Kft.-t, itt készült az Egérút című egész estés játékfilm. 2007 decemberében mutatták be a legismertebb magyar egér, Grabowski újabb kalandjait elmesélő Macskafogó II. – A Sátán macskája című filmet, amely alig egy hónap alatt lépte át a kétszázezres nézőszámot, és 

2008 legnézettebb magyar mozifilmje volt.

Ternovszky Béla a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban érettségizett festő szakon 1961-ben, ugyanis akkor még képzőművészi ambíciókat is dédelgetett. Csaknem harminc évig, 1995-ig dolgozott a Pannónia Filmstúdió, majd Filmvállalat munkatársaként. Néhány év fázisrajzolói munka után a hatvanas évek végétől a Gusztáv-filmekben, illetve az első Mézga-sorozatban lett animátor, 1972-ben nevezték ki rendezőnek.

Első önálló rajzfilmje, az 1970-ben készült, hétperces Modern edzésmódszerek számos hazai és nemzetközi fesztiválon nyert díjat, ezt követte a Tartsunk kutyát!, valamint a Mindennek van határa című rövidfilm. Társszerzője volt a nagy sikerű Mézga család televíziós rajzfilmsorozatnak és 1975 nagy sikerének, a Romhányi József és Nepp József társaságában létrehozott 26 részes Kérem a következőt! – közismertebb nevén Dr. Bubó – című rajzfilmsorozatnak is. Innen is elhíresült néhány mondat, például:

Sosem szabad a lázat annyira enyhíteni, hogy a beteg kihűljön!

Vagy éppen az alábbi:

Egy rövidlátó politikus mindig győz, ha az ellenfele vak.

És egy időben ez is szállóige lett:

Ne siesd el az elmeháborodott gyógyítását, mert néha jó a hülye a háznál.

Ternovszky egyébként vezető munkatársa volt az első magyar egész estés rajzjátékfilmnek, a Jankovics Marcell által rendezett János vitéznek, és 1979-től rendezőként több nemzetközi produkcióban is dolgozott, például a nagysikerű Pumukli című rajzfilmsorozatban. A vörös kis kobold mondta például, hogy 

„A szegénység nem szégyen, de nekem már marhára elegem van belőle.”

Munkásságát 1983-ban Balázs Béla-díjjal, 1987-ben érdemes művész kitüntetéssel ismerték el, 2015-ben a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjává választották. 2022-ben Kossuth-díjat kapott Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályája, évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendő, karikaturisztikus és groteszk humorral megformált művek, egyebek mellett a kultikus Macskafogó megalkotójaként a magyar animációs filmművészetet gazdagító pályafutása elismeréseként. 2023-ban a Savaria Filmszemle életműdíjával tüntették ki.

Egy vele készült interjúban tavaly azt mondta:

„Egy életen át a hobbimnak élhettem. Tulajdonképpen végigröhögtem az egész életem. Nincs hiányérzetem, mindent megcsináltam, amit meg kellett csinálnom.”

Borítókép: Ternovszky Béla 2022-ben (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.