időjárás 27°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo
„Kiszabadították” Petőfit addigi méltatlan helyéről

Felavatták a Petőfi Irodalmi Múzeummal egybenyitott Károlyi-kertet Budapesten

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.06.02. 20:03 2023.06.02. 20:19
Felavatták a Petőfi Irodalmi Múzeummal egybenyitott Károlyi-kertet Budapesten

Mostantól bárki átsétálhat a PIM-nek otthont adó Károlyi-palota megújult udvaráról a szomszédos Károlyi-kertbe, hiszen egybenyitották az eddig kerítéssel elválasztott két területet. A tervek szerint a jövőben kulturális műsorokat is rendeznek majd szabadban.

Felavatták a Petőfi Irodalmi Múzeumnak (PIM) otthont adó Károlyi-palota udvarával egybenyitott Károlyi-kertet pénteken Budapesten. Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója az ünnepi eseményen felidézte, hogy amikor bő négy évvel ezelőtt átvette a PIM igazgatását, a Károlyi-palota udvarán egy kerítéssel elzárt parkoló üzemelt, az autók között Petőfi Sándor szobrával. „Akkor elhatároztam, hogy teret adva neki kiszabadítom Petőfit méltatlan helyéről” – tette hozzá.

 

A kezdeményezés sikerrel járt, felszámolták a parkolót, lebontották a falat, a Károlyi-palota udvarát egybenyitották a Károlyi-kerttel. „Így lett egy zugparkolóból szerethető zöld sziget” – mondta a főigazgató.

 

Beszélt arról is, hogy régen a Károlyi-kertben kulturális műsort adtak a fővárosiaknak délutánonként. Elmondta, hogy szeretnék feleleveníteni ezt a hagyományt, ennek figyelembevételével terveztették újra a kertből a múzeumra jutó részt. Demeter Szilárd megköszönte a belvárosi önkormányzatnak, hogy támogatták a kertösszenyitás tervét.

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület Belváros-Lipótváros polgármestere ünnepi köszöntőjében arról beszélt, külön öröm számukra, hogy a Petőfi-emlékév jegyében kerül sor a két terület újraegyesítésére, amelynek eredményeként egy szabad átjárású passzázs biztosítja a gyalogosoknak, hogy a Múzeum körút felől át lehessen jutni az Egyetem térre.

A polgármester szavai szerint 

a most nyíló »kapu« új kapcsolódási pontot jelent a Károlyi-kertbe látogatók számára, utat nyitva a PIM-hez. A múzeum vendégei pedig a Károlyi-kertbe átjárva betekintést nyerhetnek a kerület természeti értékeibe és a kerület lakóinak mindennapjaiba

– tette hozzá.

Az ünnepi alkalom zárásaként Demeter Szilárd és Szentgyörgyvölgyi Péter egy fát ültetett el a két területet elválasztó fal helyén.

Borítókép: A Károlyi-kert (Forrás: Wikipédia)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.