Filmpremierrel és fesztiváljelöléssel is büszkélkedhet az Örök hűség színházfilm

A trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján a Filmio, a Nemzeti Filmintézet VOD filmtára június 1-jén, a Duna csatorna a nemzeti összetartozás napján, június 4-én 21 órától, az M5 csatorna június 6-án 21 órától műsorára tűzi a Budapesti Operettszínház és a KraatsFilm koprodukciójában készült Örök hűség című színházfilmet. Az alkotás idén bekerült a Magyar Mozgóképfesztivál versenyprogramjába a legjobb tévéfilm, valamint a legjobb díszlettervező (Cziegler Balázs és Vati Tamás) kategóriákban jelölve.

Magyar Nemzet
2023. 06. 01. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Operettszínház 2020-ban, négy részben, exkluzív online előadásban, Szétszakítottak címmel mutatta be a zenés játékot, amelyből az Örök hűséget forgatták. Az eredeti mű művészeti konzultánsa Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója volt, aki már főigazgatói pályázatában is hangsúlyt helyezett a Trianon centenáriumáról történő méltó megemlékezésre.

Örök hűség Operett Színház Trianon
Jelenet az Örök hűség című filmből (Forrás: Budapesti Operettszínház)

– Valamilyen furcsa fintora a gondviselésnek, hogy a nemzetcsonkító diktátum századik évfordulóját nem adatik meg közösen kiénekelni magunkból. Úgy látszik, ebből sosem lesz sikertörténet. Mégis egészséges nemzettudattal rendelkező magyar embernek, azt gondolom, kötelessége így, száz év után elkezdeni a kibeszélést. Így gondolja Dolhai Attila is. Bár a koronavírus 2020-ban közbeszólt, a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójáról így is méltó módon emlékezett meg a Budapesti Operettszínház. Attila darabja ugyanis igen rendhagyó körülmények között készült. Ő és szerzőtársa, Cári Tibor ezek ellenére is folytatta az alkotói munkát, így született meg a Szétszakítottak című alkotás. Az eredetileg nagyszínpadra álmodott művet kisszínházi változatra karcsúsították, végül a járványhelyzethez alkalmazkodva „home office" adaptáció készült. Az Operettszínház művészei fáradhatatlan közös munkával létrehoztak egy teljesen újszerű alkotást Dolhai Attila irányításával – nyilatkozta akkor Kiss-B. Atilla, aki a stábbal együttműködve művészeti konzultánsként vett részt a produkcióban, az Operettszínház pedig felületet biztosított arra, hogy az alkotás eljusson a nézők százezreihez is. A főigazgató így fogalmazta meg a mű mottóját: „Szeressük vissza határainkon túl élő honfitársainkat!”

Iványi Marcell rendezése nyomán, Cári Tibor zenéjével új életre kelt a trianoni békediktátum traumáját megjelenítő mű, Örök hűség címmel Németh Ákos filmforgatókönyve alapján 73 perces zenés történelmi színházfilm született, amelyet tavaly több alkalommal is leadott a Duna Televízió.

Borítókép: Jelenet a filmből (Forrás: Budapesti Operettszínház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.