Hidakat szeretne építeni zenéjével a Verseitek Dallama duó

Minél többször hallgatom Skoperda Nóra éneklését, annál biztosabb vagyok benne, hogy az idén kétszáz éve született költőgéniuszunk, Petőfi Sándor büszke lenne rá, ha hallaná. Hiszen olyan tisztán, őszintén énekli verseit, ami felér egy lelki megtisztulással. A Verseitek Dallama duó másik tagja, Nagy Gergő pedig a gitárjával tesz csodát, szívhez szóló zenét ír a versekhez. A két fiatal zenésszel a költészethez és a zenéhez fűződő viszonyukról beszélgettem.

2023. 06. 10. 6:54
Verseitek Dallama duó
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szép reményink hajnalcsillagánál / A jövendő tündérkert gyanánt áll, / S csak midőn a tömkelegbe lépünk, / Venni észre gyászos tévedésünk” – írja Petőfi Sándor Távolból című költeményében, amelyet nemrég megzenésített a Verseitek Dallama duó. Skoperda Nóra és amellett, hogy együtt zenélnek, egy párt alkotnak, s amint találkozásukról, irodalomról és zenéről kezdtek beszélni, egyetlen szó jutott eszembe: sorsszerűség.

Verseitek Dallama duó
A Verseitek Dallama duó  ma már tudatosan dolgozza fel a magyar irodalom jeles költőinek verseit. Fotó: Bach Máté

Hamar kiderült, hogy mindketten érzékeny, alkotó személyiségek.

Skoperda Nóra hétéves kora óta ír verseket, naplót, az irodalom, a költészet mindig közel állt hozzá. – Az írás volt az egyetlen médium, amin keresztül ki tudtam fejezni önmagamat, az érzéseimet – idézte fel. Aztán az élet a színház felé terelte, először a próza, majd a musical iránt kezdett érdeklődni. Színészetet tanult a Budapesti Operettszínházban. Nagy Gergővel való találkozása után néhány héttel már a saját verseiből születtek dalok. Egy évvel később pedig egy meghitt estén Gergő felolvasta Szép Ernő Ne hidd! című költeményét, amelyre tíz perc alatt írt egy dallamot.

Ez egy teljesen másfajta út volt önmagunkhoz, az érzéseinkhez és a világhoz. Azóta napról napra egyre jobban elmélyülünk benne

– avatott be az alkotópáros.

Nagy Gergő életében is mindig jelen volt az irodalom, a versek és a zene, de csupán a háttérben. A marketing szakmát cserélte le a gitárra. – Sokat hallgattam mindenféle zenét, s mindig lenyűgöztek a versek. Amikor Nórit megismertem, a bennem szunnyadó művészi erő feléledt. Tudtam, hogy ez lesz az utam – emlékezett vissza, majd arról is beszélt, hogy Radnóti Miklós Két karodban című verse volt a következő, amit megzenésítettek. A Verseitek Dallama duó 2018-ban alakult, s azóta a versek és a zene az életük.

Mind a ketten végig mentünk a saját utunkon, s ahol lehet hangsúlyozzuk, hogy az irodalom és a zene segített át minket a nehézségeken. Hivatásunknak érezzük, hogy élőszóba hozzuk a zene által az irodalmat

– fogalmazta meg Skoperda Nóra.

A magyar kultúrában az énekelt vers hagyománya a régi időkbe – Janus Pannonius, Balassi Bálint, Tinódi Lantos Sebestyén korába – nyúlik vissza. Az elmúlt évtizedekben pedig Sebő Ferenc, Cseh Tamás és a Kaláka nevéhez is fűződnek ismert versmegzenésítések, ám a Verseitek Dallama duó nem követi az elődöket, a maguk útját járják.

Az alkotói folyamatba beavatva elmondták, hogy a saját érzéseikre hagyatkoznak egy-egy vers megzenésítésénél. Gergő szerint Nóri hangja életre kelti a leírt sorokat, s ezáltal könnyen tudnak, tudunk kapcsolódni a költeményekhez.

A két fiatal bátran felvállalja érzéseit, gondolatait és hiányosságait is. Úgy vélik, ez egy tanulási folyamat, amin együtt haladnak évek óta.

Eleinte az érzéseikre hagyatkozva, de ma már tudatosan dolgozzák fel a magyar irodalom jeles költőinek, köztük Petőfi Sándor, József Attila, Pilinszky János és Kányádi Sándor verseit, s szeretnék műsorukat minél több emberhez elvinni.

Verseitek Dallama duó
A Verseitek Dallama duó a maga útját járja. Fotó: Bach Máté

Ha elolvasunk egy verset, s az megérinti a lelkünket, abból dal lesz. A legfőbb inspiráció számunkra a mély szöveg. Varázslatos, nevezhetnénk szakrálisnak is, ami ilyenkor történik

– mesélte Nagy Gergő, majd hozzátette, hogy megzenésítették már A borozó, a Jön az ősz, a Füstbe ment terv, a Távolból, a Nemzeti dal, a Sors, nyiss nekem tért..., a Szeptember végén, a Sohasem volt az szerelmes, a Reszket a bokor, mert című Petőfi-verseket. Így átfogó képet kapunk Petőfi költészetéről. 

Azt is elmondták, hogy Petőfi Sándort nem mint forradalmárt vagy népies költőt szeretnék közel vinni a közönséghez, hanem mint hús-vér embert. 

– Miközben Petőfi sorait énekelem egy-egy esten a színpadon, mindig megkönnyezem, mert nagyon aktuális, emberi és mély – mutatott rá Skoperda Nóra, akitől megtudtam, hogy még éveken át foglalkozni szeretnének Petőfi Sándor verseivel. Szeptemberre készül el a hosszabb, másfél órás Petőfi műsoruk szövegkönyvvel, amellyel az idén kétszáz éve született költőt idézik meg. A műsorral mindenkihez szólni kívánnak, hiszen Petőfi Sándor minden korosztálynak mást ad, mást vált ki belőlük. Petőfiben ma is magunkra ismerhetünk.

A Verseitek Dallama duó legutóbb Hamburgban lépett fel

A duó az elmúlt fél évben érett meg arra, hogy hitelesen át tudja adni mindazt, amiről az említett költemények szólnak. A tiszta lélek, a tiszta szeretet vezérli őket. Mint mondták, hidakat szeretnének építeni az emberek között a zenéjükkel, a művészetükkel. Ebben támogatja őket a Petőfi Kulturális Ügynökség és Juhász Anna irodalmár, aki időről időre meghívja a duót irodalmi estjeire, rendhagyó irodalomóráira idehaza és a határon túl. Legutóbb Hamburgban jártak egy Trianonról szóló műsorral, amelynek kapcsán rávilágítottak, hogy Trianon több mint száz év elteltével is érzékeny téma, s fontos, hogy beszéljünk róla, mert ezáltal mi, magyarok még erősebb gyökeret ereszthetünk itt, a Kárpát-medencében.

Borítókép: Skoperda Nóra és Nagy Gerő, a Verseitek Dallama duó tagjai (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.