Kezdődik a XIII. Szent Iván-éji vigasság a füzéri várban

Szombaton és vasárnap rendezik meg a XIII. Szent Iván-éji vigasságot a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Füzér várában, ahol páncél- és fegyverbemutatókon, várkatonasági gyakorlatozáson és nemesi ítélkezésen is részt vehetnek a látogatók. Emellett a Szent Korona tiszteletére készített művészfilmeket is vetítenek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 24. 8:30
füzéri vár
Forrás: Füzér Vára Facebook-oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az esemény szombaton és vasárnap délelőtt is tíz órakor kezdődik páncél- és fegyvermustrával, amelyet egy ünnepélyes köszöntés és a várkatonaság gyakorlatozása követ, majd nemesi ítélkezésen és bajviadalokon vehetnek részt az érdeklődők a füzéri várban. Mindkét nap ingyenes tárlatvezetésekkel készülnek a szervezők, szombaton pedig a Félhold árnyékában című programon is részt vehetnek a látogatók.

füzéri vár
Hagyományőrző programokkal várják az érdeklődőket a füzéri várban szombaton és vasárnap. Forrás: Füzér vára Facebook-oldala

A III. Open Fest Füzért is ma rendezik meg a vár rendezvénytermében, a csűrben. Az ingyenes nyári napforduló ünnepen este a Főnix Rock Band ad koncertet, utánuk Dj Joe szórakoztatja hajnalig a közönséget.

Tompa Vida Márta, Füzér várának intézményvezetője elmondta, hogy 

a Múzeumok éjszakáján, szombaton a tájház és a látogatóközpont is nyitva tart, emellett a filmkedvelőknek is kínál programot Füzér vára.

A Szent Korona tiszteletére készített művészfilmeket – A Szent Korona keletkezés legendája és A Szent Korona Szent Istvántól Füzérig – a vizes pince vetítőtermében, míg a Toroczkai Wigand Ede nyomán megfestett Csillagösvényt és az erről készült filmet a várkápolna padlásán, a Csillagdában láthatják az érdeklődők.

Izgalmas programok várják a látogatókat a füzéri várban

Szent Iván éjjelén Füzér vára fénybe borul, a lovagok párviadala, az udvarhölgyek tánca, a hastáncosnők produkciója, az éjszakai tárlatvezetés és a díszkivilágítás különleges látványt nyújt a látogatóknak, kiegészülve a csillagos ég alatti éjszakai vártúra élményével.

Tompa-Vida Márta arról is beszámolt, hogy a műemlék épület felújításának második ütemét múlt hét pénteken zárták le. Ekkor átadták a felső várban található konyha-sütőház-ecetesházat, valamint a darabontházakat. Emellett kibővült a várparkoló, és megépült a váruradalmi függőkert, valamint a Fehérlófia-meseösvény is.

Füzér várának új kiállításai rendkívül népszerűek a látogatók körében. Többek között a kutatószobának, a Szent Korona és a Csillagösvényen filmeknek köszönhetően a várban jelentősen megnőtt a látogatási időtartam, valamint a fejlesztésnek köszönhetően az elmúlt hetekben a látogatószám is megnövekedett az előző évek statisztikájához képest. Remélik, hogy ez a tendencia lesz jellemző az idei év hátralevő részére is.

Horváth Jenő, Füzér fideszes polgármestere a vár fejlesztéseinek átadásakor elmondta, a várban megnyitott kiállítási programok adják meg a Reg-élő vár program savát-borsát. Hozzátette, a Reg-élő vár fogalom hosszú távon azt szolgálná, hogy a látogatók lelkiségben, szellemiségben, történelmi ismeretekben is gazdagodjanak, és mindezeknek köszönhetően egy nemzetiidentitás-erősítő helyként ismerjék meg Füzér várát és az általa nyújtott élményt teljesen átélve térjenek haza onnan.

Borítókép: A füzéri vár (Forrás: Füzér vára Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.