Mezey Katalin a Kossuth-díj vitájáról: Végtelenül sértőnek tartom Kukorelly állításait

Kukorelly Endre író nemrégiben erősen bírálta a Kossuth-díjak kiosztásának gyakorlatát, személyesen megszólítva Mezey Katalint, a díjat odaítélő bizottság tagját. Szavaira azóta reagált a Magyar Írószövetség és maga Mezey Katalin is, aki kijelentette: sértőnek és rosszhiszeműnek tartja Kukorelly szavait.

Magyar Nemzet
2023. 06. 21. 16:00
Kukorelly Endre és Mezey Katalin
Kukorelly Endre és Mezey Katalin Forrás: MN-montázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban heves vita alakult ki Kukorelly Endre és a Magyar Írószövetség között az állami díjak, köztük a Kossuth- és Széchenyi-díj odaítélése körül. A József Attila-díjas író ugyanis az Indexen június 17-én megjelent interjúban azt állította: „Szinte kizárólag a kliensek kapnak díjakat, ami botrány. Állítom, hogy még a legsúlyosabb Rákosi- vagy sztálinista időkben is korrektebb volt az állami díjazás, mint napjainkban. A döntéseket Mezey Katalin egy személyben hozza meg, ő az egyetlen irodalmár a Kossuth-díj-bizottságban. Ő válogat, bár nem értem, milyen szempontok szerint, csak azt látom, hogy igazságtalanul és méltánytalanul teszi. Felháborító, hogy ki mindenki kapott és nem kapott, olyannyira, hogy az már komikus” – fejtette ki Kukorelly Endre. 

Kukorelly Endre
Kukorelly Endre. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Kukorelly szavaira nem sokkal később reagált a Magyar Írószövetség is. Ki osztja a Kossuth-díjakat? című közleményükben kifejtették: „A Magyar Írószövetség elnökségének tagjai döbbenettel olvasták az Index 2023. június 17-i cikkét, amelynek már a címében alaptalan állítást fogalmaz meg az írás egyik megszólaltatott írója, Kukorelly Endre, aki szerint Mezey Katalin igazságtalanul és méltánytalanul válogat” – írták. 

A szövetség emlékeztetett, 

közismert tény, hogy a Kossuth- és Széchenyi-díjakat minden évben egy tíz főből álló bizottság ítéli oda, amelynek elnöke a magyar miniszterelnök. Az egy-egy évre megbízott grémium tagjai közt mindenkor ott található a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, továbbá elismert, jeles művészek, tudósok és neves gazdasági vezetők. A testületben évek óta szerepet vállal a Magyar Írószövetség korábbi elnökségi tagja, a Kossuth-díjas Mezey Katalin is. Elképzelni is nehéz,  feltételezni pedig teljesen irreális, akármilyen ismert irodalmár is Mezey Katalin, hogy ebben a bizottságban egymaga osztogatná az irodalmi Kossuth-díjakat.

Hozzátették, mivel évente csak egy-két író, költő kapja meg ezt az igen rangos állami kitüntetést, „nyilvánvaló, hogy nagyon sokan azok közül, akik nem részesültek benne, ugyanúgy neheztelnek a díjbizottság tagjaira, esetleg épp Mezey Katalinra, mint indulatos nyilatkozatában Kukorelly Endre. Ez a dolog természetéhez tartozik”.

A Magyar Írószövetség Kukorellynek arra az állítására, mely szerint „még a legsúlyosabb Rákosi- vagy sztálinista időkben is korrektebb volt az állami díjazás”, úgy reagált: „nem lebecsülve azt, hogy a kőművesek, vájárok, fonónők, géplakatosok, vasbetonszerelők, esztergályosok, mozdonyfűtők és gyapjúszövők is értékes tagjai a társadalomnak, mi mégsem szeretnénk olyan országban élni, ahol a művészi teljesítményt a sztahanovista munkásokéval mérik össze, s ahol a valóban kiemelkedő életművel rendelkező írókat olyan kommunista bértollnokok és propagandisták szorították le a képzeletbeli dobogóról, mint amilyen például a Kossuth-díjas Aczél Tamás volt.”

A szövetség elnöksége végül fel is szólította Kukorelly Endrét arra, hogy kövesse meg Mezey Katalint, s rajta keresztül a Kossuth- és Széchenyi-díj bizottságot, valamint az elmúlt 13 évben Kossuth-díjat kapott magyar írókat és költőket.

 

Kukorelly fenntartja a véleményét

Kukorelly Endre erre reagálva ugyancsak az Indexen június 20-án közzétett válaszlevelében azt írta, véleményét fenntartja, megjegyezve, hogy Mezey Katalinnal – mint fogalmaz–, „közismert tény, Isten látja lelkem, úttörőbecsszóra nincs bajom személyesen. Kollegiális a viszonyunk.”

Hozzátette, mivel nincs ott, nem tudhatja, hogy a Kossuth- és József Attila-díjakra javasoltak névsora konkrétan hogyan dől el. Mint írta, „elképzelni is nehéz, feltételezni pedig teljesen irreális, írják a kollégák, hogy ebben a bizottságban egymaga osztogatná, amit osztogat: egy másik bizottsági tagtól azonban tudom, belemondta a két szemembe, hogy a különféle diszciplínák képviselői egymás névsorába nem szólnak bele. Azt se tudom, hogy a bizottság elnöke, a magyar miniszterelnök mennyire nyúl bele.”

Mint írta, felháborítja az állami irodalmi díjazás évek óta, Mezey regnálása óta tartó méltánytalansága. Megjegyezve: „ez a kiváltója annak, hogy belekezdtem a Baumgarten-redivivusba már 2019-ben –, mindehhez képest viszont külön állnak magánsérelmeim. Melyek, mint mindenkiéi, számosak, s melyek közt szerepel az, hogy nem kaptam Kossuth-díjat – a ballib kurzus alatt” – írta Kukorelly Endre.

 

Mezey Katalin: Végtelenül sértőnek és rosszhiszeműnek tartom Kukorelly állításait

Mezey Katalin Kossuth-díjas író, költő, műfordító Kukorelly vádjaira reagálva kijelentette, végtelenül sértőnek és rosszhiszeműnek tartja Kukorelly állításait. Szerinte a vádak akkor volnának valóban súlyosak, ha igazak volnának. Ha azokban az években, amelyekben ő is részt vett a díjbizottság munkájában, Kukorelly állításának megfelelően „szinte kizárólag a kliensek kaptak (volna) díjakat, ami botrány”, továbbá „hogy még a legsúlyosabb Rákosi- vagy sztálinista időkben is korrektebb volt az állami díjazás, mint napjainkban”.

Mezey Katalin
Mezey Katalin. Fotó: H. Baranyai Edina

Mezey Katalin szerint ezeknek az állításoknak egyszerű ellenőrizni az igazságtartalmát, mivel a Kossuth-díjasok névsora nyilvános. „Felkérem tehát a T. költőt, írót és politikust, hogy nevezze meg, kik azok a díjazottak közül, akik szerinte nem a szakma kiválóságai, hanem csupán »kliensek«, és ezért a magas kitüntetésre méltatlanok. Én – természetesen – egy ilyet sem találok közöttük” – nyilatkozta a Kossuth-díjas író.

Borítókép: Kukorelly Endre és Mezey Katalin (Fotó: MN-montázs)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.