Ókovács Szilveszter: „Sok minden kavarodik a fejekben"

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt. Azt mondta, zeneileg biztosan új irányt vesz az Opera, nagyobb hangsúly kerül a fiatalokra, valamint szeretnék révbe juttatni a balettképzést. Sőt, reagált a sajtóban megjelent személyi változásokra is.

Magyar Nemzet
2023. 06. 09. 19:01
Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója
Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Igen hosszú volt és végre vége van. Úgyhogy szívesen tenném most már ezt a zárójelbe. Azért mással is megesik, más intézményben – úgy értem –, hogy lefolytatnak két pályázati fordulót is. Előfordul ilyen, most itt is, túl vagyunk rajta” – mondta a főigazgató az InfoRádióban, miután Kocsonya Zoltán műsorvezető az elhúzódó operaházi igazgatóválasztás állomásait sorolta el.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója
Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója
Fotó: Balogh László

 

Szakmai tervek 

 

Az igazgató kiemelte, hogy az Operaház életében – „zeneileg biztosan” – új élet kezdődik: – Zeneileg biztosan más lesz, tehát most egy olyan, a fiataloknak nagyobb teret adó zenei berendezkedés következik, amelyik már abba az irányba mutat egyébként, hogy az utódok kinevelésére nagyobb hangsúlyt tegyünk. Szeretnénk révbe juttatni a balettképzést, illetve megtalálni végre azt a közös működési formát a Táncművészeti Egyetemmel, amelyik mindkét fél számára gyümölcsöző – sorolta a terveket Ókovács Szilveszter.

 

Személyi változások 

 

Mint azt megírtuk, csütörtökön menesztette a Magyar Állami Operaház karnagyát, Kesselyák Gergelyt az intézmény főigazgatója. Pénteken Rost Andrea operaénekes arról tájékoztatta követőit, hogy nem írja alá a 2023/24-es színházi szezonra ajánlott szerződését az Operaházzal. „Némi mérlegelés után fájó szívvel hoztam meg ezt a számomra oly nehéz döntést. Nem vonulok vissza” – fogalmazott Rost Andrea. Sajtóhírek szerint ugyancsak pénteken benyújtotta lemondását ifj. Harangozó Gyula koreográfus, balettmester is.  Ezekre a sajtóhírekre is reagált Ókovács Szilveszter.

„Most június 9-én pénteken délután beszélgetünk, és tegnap, illetve ma is többek jelezték, hogy megválnak az Operaháztól, illetve volt olyasvalaki, akitől ön vált meg” – vezette fel a témát az Aréna műsorvezetője.

Hát azért itt nagyon sok minden kavarodik a fejekben. Valójában itt most pontosan érezzük annak a visszarúgását, hogy amikor egy operaszakmai kérdés kezeletlenül kerül ki a nyilvánosság elé plakatíve – tehát lássák, olvassák, értsék félre esetleg ilyen alapon is –, itt van azért egy jól azonosítható orgánum, amelyik megtisztelte különös és hirtelen jövő figyelmével az operaigazgató-választást.

Meg is nevezte ezt a sajtóorgánumot, ami nem más, mint az Index. Kesselyák Gergely menesztésére alkalmazotti kérdésként hivatkozott, és azt is elárulta, hogy két produkciót is ajánlott Kesselyáknak. Hozzátette: – Remélem, hogy senki nem vitatja el, hogy nincsen joga a mindenkori operaházi főigazgatónak, hogy a munkatársait megválogassa. Én magam vettem oda fel karmesternek Gergelyt 2016 februárjában. És ugyanígy most másvalaki lesz az első karmester.

Elárulta azt is, hogy már megvan az új első karmester személye, de a név bejelentésével még várna, mert még hátravan a szerződés aláírása.

Jelezte azt is, a fő-zeneigazgató Kocsár Balázs szerződése is lejár, vele már tárgyalnak, szerinte meg fognak tudni egyezni. Rost Andrea operaénekessel kapcsolatban, aki nem írta alá a szerződést, elmondta: – Mielőtt meghirdetjük a programot, egyeztetünk a művészekkel, és a felkérést visszaigazolják vagy sem. Nem bűn visszalépni, de nyilván fájdalmas. Nem változtak meg szerepek, nem változtak meg honoráriumok. A visszalépésében szerepet játszhatott, hogy a pályázati tortúra kicsit hosszúra nyúlt, de erről én sem és az intézmény sem tehet.

Harangozó Gyula miniszternek írt levelére is reagált, szíve joga, hogyan ítéli meg azt, hogy állítólag semmibe vették a szakmai bizottság döntését, ehhez ráadásul – mint Ókovács Szilveszter mondta – megint csak nincs köze. Harangozó Gyula történetének szerinte még az is a hátterében állhat, hogy a karmester Kesselyák Gergely balettigazgatónak jelölte őt a csapatában, és a vereség miatt ő is keserű szájízt érezhetett.

 

Fókuszban a nemzeti operajátszás, a vidéki játszóhelyek helyzete

 

 Nem az a feladatunk, hogy a nagy európai operaházakat mintául vegyük. Egy ilyen nép, amely a kultúrájában őrzi az identitását, törekedjen arra, próbáljon mindent magyar erőkkel kiállítani, és ez igazodjon az erőforrásainkhoz is; csak akkor hívunk külföldi művészt egy szerepre, ha nem tudunk megfelelő magyart minőségben kiállítani 

– hangsúlyozta Ókovács Szilveszter. 

Beszélt továbbá a vidéki játszóhelyek helyzetéről is: – Itt egy pénzügyi problémáról van szó: leginkább pénzre van szükség, ha lenne pénzük a vidéki intézményeknek, meg tudnák fizetni azokat a művészeket, akik nálunk jelentkeznek – fogalmazott.

 

Borítókép: Ókovács Szilveszter (Fotó: Teknős Miklós)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.