időjárás 11°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Tutek-Hajnal Fanni: A modern színpadi látványvilág felveheti a versenyt a Netflixszel

Mohay Réka
2023.06.06. 19:30 2023.06.06. 19:56
Tutek-Hajnal Fanni: A modern színpadi látványvilág felveheti a versenyt a Netflixszel

Tutek-Hajnal Fanni a 10. színházi olimpián Pécsen bemutatkozó horvátországi Rijekai Balett hivatalos fotósa, emellett zongoradarabokat is szerez, több egyéni fotókiállítást tartott már, sőt Pécs városához is fűzik szálak. Nevével legutóbb a balett-társulat Rómeó és Júlia című előadásáról írt beszámolónknál találkozhattak a Magyar Nemzet olvasói.

Hogyan lett a Rijekai Balett fotográfusa?

– Kezdetben a fotózás nálam is, mint számos szakmabelinél, csak hobbiként indult. Mivel magam is sok évig néptáncoltam, ez az érdeklődésem is adott volt. Pesten kezdtem el egy hiphopcsapatot fényképezni, majd amikor férjemmel egy ideig Oroszországban éltünk, ott is megörökítettem táncos jeleneteket. 

Amikor Rijekába költöztünk, megismerkedtem több itteni balettossal, akik közül az egyikük a társulat vezetője lett. Véletlenül látták meg az általam készített fotókat és megtetszettek nekik. Hamarosan felkértek, hogy készítsek az ő próbáikon is felvételeket. Végül olyan jól sikerült a közös munka, hogy közel nyolc éve már a társulat hivatalos fotósaként dolgozom.

 

Milyen tapasztalatokat szerzett ezt követően az itteni munka során?

– Kezdettől elvarázsolt a balettosok világa, fantasztikus volt számomra a környezet, a próbákon felcsendülő, elbűvölő zongoramuzsika. Szerintem leginkább az segít a munka során, hogy táncoltam egész életemben, így a műfaj szeretete és a tudás összekapcsolódik, van rálátásom arra, hogy melyik lépés miként fog végződni, mi után következik, mely mozdulatokat lehet a legszebben fényképen megörökíteni.

Színházi Olimpia
Tutek-Hajnal Fanni: Törekszem visszaadni a színpadon megteremtett romantikus, mégis modern hangulatot Fotó: Tutek-Hajnal Fanni

Hogy élte meg a Rómeó és Júlia című előadás fotózását?

– Színházi fotósként nagy kihívást jelent, hogy a színpadon gyakran nem elég a fény, ami próbára teszi a technikai rátermettségünket, hiszen muszáj hosszabb záridővel és magasabb ISO-érzékenységgel fotózni, ami a képminőséget gyengíti, a pillanatnyi mozdulatokat pedig így pláne nem egyszerű elkapni. 

A Rómeó és Júlia esetében viszont szerencsére rendelkezésre állt elegendő fény, így könnyebben lehetett szép, érzékletes felvételeket készíteni. Törekedtem visszaadni a színpadon megteremtett romantikus, mégis modern hangulatot.

 

Az előadás közben videókat is vetítettek a színpadon!

– Igen, az utóbbi években ez egyre nagyobb szerepet kapott, így már trailereket, a közösségi médiában megosztható videókat is készítek. A Rómeó és Júlia esetében pedig az előadás szerves részévé váltak a videók, kiegészítve a jeleneteket, megjelenítve a szereplők vívódását, beemelve egy kis moziélményt is a darabba. Azt gondolom, ez egy nagyon jó irány, amely felé a színházaknak mennie kell annak érdekében, hogy megtartsák a közönségüket. 

A Netflixen nevelkedett generációk korában kétségtelen, hogy a színpadi műfajoknak is egyre erőteljesebben kell megragadni a nézők figyelmét. A Rijekai Balett pontosan erre törekedett a modern felfogásban tolmácsolt Rómeó és Júlia előadással is, hogy minél közelebb hozza a fiatalok vizuális igényeihez is a látottakat, így szerettetve meg velük a színház lebilincselő világát.

 

Életrajz

 

Tutek-Hajnal Fanni Szombathelyen született, jelenleg Rijekában él horvát származású férjével és ikergyermekeivel. Férjével Szombathelyen ismerkedtek meg, de éltek Budapesten és Oroszországban is, sőt sok időt töltöttek Pécsen is, ahol korábban Fanni anyósa, Anđelka Tutek a helyi egyetem horvát nyelvi lektoraként dolgozott. Fanni a budapesti Műegyetemen végzett műszaki menedzserként, de az évek során egyre nagyobb szerepet kapott életében a fényképezés, amelynek fortélyait eleinte autodidakta módon sajátította el, majd Stalter György ASA-tanfolyamán csiszolta tudását. Mindemellett zongorán is játszik, az elmúlt évek során rendezett budapesti és horvátországi fotókiállításai alatt kivetített táncos felvételek aláfestéseként pedig a saját maga által szerzett zongoradarabokat is bemutatta.

 


Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE
 

Borítókép: Tutek-Hajnal Fanni (Fotó: Magánarchívum)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.