Gryllus Dániel: A Fatemplom fesztivál nem a tucatáru műfajába tartozik

Július 14. és 16. között rendezik meg a magyarföldi Fatemplom fesztivált. Az őrségi településen szabadtéri és templomi zenés programok, világi és egyházi előadások várják az érdeklődőket. Az ötletgazda és szervező Gryllus Dániel megkeresésünkre elárulta a részleteket.

Tóth Gábor
2023. 07. 13. 12:07
Fatempom Fesztivál
Fatempom Fesztivál Fotó: Perger Laszlo Forrás: Fatempom Fesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gryllus Dániel a Magyar Nemzet megkeresésre beszámolt arról, hogy több mint egy évtizede rendezik meg a Fatemplom fesztivált, de most érkezett el az az idő, amikor már mindannyian valódi otthonuknak is érezhetik a rendezvényt. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján szólt arról, hogy – akárcsak a Kaláka együttesnek is –, ennek a fesztiválnak sincs jól körülhatárolható célközönsége. „Ahogy Kányádi Sándor mondotta: a karonülőktől a botra támaszkodókig zenélünk.” Így mindenkit szeretettel várnak, aki egy meghitt rendezvényen részt szeretne venni.

Fatempom Fesztivál
A Fatemplom fesztivál ötletgazdája, Gryllus Dániel 2020-ban (Fotó: Perger László)

 

A Fatemplom fesztivál pénteken kezdődik

A kétszeres Kossuth-díjas zenész elmondta, hogy a Fatemplom fesztivál egyedisége éppen a sokszínűségében rejlik. Az előadóművészek különböző műfajok kéviseletében lépnek fel. 

A könnyűzene, a népzene világából egyéni műfajban alkotó művészeket hívtak meg.

Többek között Lovasi András szólókoncertje, illetve Mező Misi különleges, mesélő műsora mellett a helyi tündérkertben elültetik „Petőfi körtefáját” is. A dicsőítő daloktól az énekelt versekig sokféle dallam felcsendül a Fatemplom fesztiválon. Gryllus Dániel megosztotta velünk azt a tapasztalatát, amely szerint egyre többen keresik a dicsőítő zenekarokat. Hangsúlyozta, hogy habár a Kaláka együttes nem tekinthető ilyennek, az elmúlt időszakban Lackfi Jánossal készítettek egy-egy dicsőítő dalt, amelynek halksága, visszafogottsága éppen a Fatemplom fesztivál szakralitásához illik.

Fatempom Fesztivál
Pillanatkép a 2020-as Fatemplom fesztivál egyik koncetrjéből (Fotó: Perger László)

 

A fesztivál harmadik, utolsó napján, vasárnap délelőtt ökumenikus istentisztelettel várják a híveket, ahol Sajgó Szabolcs jezsuita atya, Balog Zoltán református és Kondor Péter evangélikus püspökök celebrálnak. 

 

A liturgia végén a fesztivál művészei is megosztják gondolataikat az egybegyűltekkel. A korábbi évektől elértően vasárnap délután számos programmal folytatódik a Fatemplom fesztivál.

A rendezvény fellépői lesznek Vecsei H. Miklós és a Qjúb, a Muzsikás és Berecz István, Lackfi János, a Kaláka, Rátóti Zoltán, a Sziámi AndFriends, Lovasi András, a Laposa Julcsi Band, valamint az Eucharist és Mező Misi.

 

Borítókép: Életkép a Fatemplom fesztiválról (Fotó: Perger László)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.