Pusztítás és teremtés – Abel Pann életútja a diaszpórától Izraelig

Szeptember 5-én nyílik meg a 2B Galériában Abel Pann életút-kiállítása a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár szervezésében. A múlt század egyik legnagyobb zsidó képzőművésze életének szemtanúja volt egy pillanatra Kosztolányi Dezső vagy Klebelsberg Kunó és Jászai Mari is.

Magyar Nemzet
Forrás: 2B Galéria2023. 08. 23. 10:35
Abel Pann festménye
Abel Pan egyik festménye (Forrás: 2B Galéria) Fotó: Forrás: 2B Galéria Forrás: Forrás: 2B Galéria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végigélte a világtörténelem legsűrűbb félszázadát, a cári Oroszországból eljutott Párizson és az Egyesült Államokon át Izraelbe, dokumentálója lett a század elején zajló kisinyovi pogromoknak, látott két világháborút, részt vett a születő Izrael művészetének formálásában, és megérte az ország új életre kelését. Abel Pann mindent látott, mindent megmutatott, összekapcsolva a Biblia világát ezzel a modern pusztulás- és teremtéstörténettel. Életének szemtanúja volt egy pillanatra Kosztolányi Dezső vagy Klebelsberg Kunó és Jászai Mari is.

Abel Pann portréja
Abel Pann portréja 1912-ből. Forrás: Wikipedia.org

Abel Pann (1883–1963), a múlt század egyik legnagyobb zsidó képzőművésze a cári Oroszországban született 1883-ban, és nyolcvanévesen halt meg Izraelben. Élete utolsó éveiben a gyorsan változó világ túllépett az ő század eleji stílusán és ízlésén, ma viszont újra aktuálisnak tűnik a művészete.

Világok omlottak össze és születtek újjá a szeme előtt, és ő nemcsak mindent látott, hanem mindent elénk is tárt. Élettörténete egybeesett a zsidóság és a világ történetének legnagyobb megrázkódtatásaival. 

Most nyíló kiállításán látni lehet azt a pusztítást, amely a zsidókban megszülte a tömeges visszatérés igényét a Biblia földjére. Pann első – a tárlaton látható – fontos munkája az 1903-as, hírhedt kisinyovi pogrom illusztrációja.

Nagy látomásában összeér, összekapcsolódik a Biblia nagyszabású, elementáris történeteivel az az apokaliptikus világ, amely a XX. századdal köszöntött rá, ezért akarta újjáalkotni a Szentírás történeteit: úgy érezte, a pusztítás és a teremtés, a történelem és a cionizmus új életre keltette a Biblia figuráit. Ezt az új, mégis régi életet szerette volna felmutatni hatalmas vállalkozásában, amelynek egy része – a Teremtés könyvének feldolgozása – szintén megtekinthető a mostani kiállításon a 2B Galériában.

Pann két alkalommal is járt Magyarországon az 1920-as években, erről és a hozzá kapcsolódó magyar társadalomtörténetről is beszél az új tárlat majdnem száz év elteltével. Azt is megtudhatjuk, hogy fogadtatásában hogyan vett részt Klebelsberg Kunó, a Pannra felfigyelő Kosztolányi Dezső és miképpen reagált kiállítására a korabeli sajtó.

Abel Pann a két világháború között szerte a világon „divatos” művész volt, és ma – egy vélhetően rendkívül bizonytalan és ijesztő korszak kezdetén – megrázóan aktuálisnak tűnnek a pusztítás és teremtés kölcsönviszonyára figyelő, most bemutatott munkái.

A kiállítás hivatalos megnyitója a 2B Galériában (1092 Budapest, IX. ker. Ráday u. 47.) 2023. szeptember 5-én, kedden 18 órakor lesz. A tárlat szeptember 6. és október 20. között, hétfőtől péntekig, 14 és 18 óra között látogatható.  

A Pusztítás és teremtés című kiállítás plakátja
A Pusztítás és teremtés című kiállítás meghívója. Forrás: 2B Galéria

Abel Pann nyilatkozata a Pesti Naplónak 1925-ből:

„Nem illusztrációja lesz ez a Bibliának, hanem egy képbiblia, amely független a szövegtől. Nem egy vallásnak vagy felekezetnek a Bibliáját akarom megteremteni, hanem az egész emberiségét.” 

Borítókép: Abel Pann egyik festményének részlete (Forrás: 2B Galéria)  

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.