A világ legnagyobb gondolkodói és tehetségei a budapesti Brain Bar fesztiválon

Európa legnagyobb jövőfesztiváljának idei központi témája a test és lélek egyensúlya, a mentális egészség globális válsága, de olyan magyar vonatkozású társadalmi kérdésekről is megnyitják a vitát, mint az akkumulátorgyártás szükségessége. A szeptember 21–22-én a Magyar Zene Házában rendezendő Brain Bar több mint 120 előadót és száz programelemet sorakoztat fel. Bármi is foglalkoztatja jelenleg, a fesztiválon hallhat a magát leginkább érintő, legaktuálisabb témákról, és felteheti a legnehezebb kérdéseit is.

2023. 09. 18. 18:00
Brain Bar
Brain Bar fesztivál Budapesten, a Zene Házában 2022. szeptember 29-én (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet) Fotó: Teknős Miklós Forrás: Teknős Miklós/Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brain Bar idén is összehozza a világ legnagyobb tehetségeit, gondolkodóit és az érdeklődő hazai közönséget. Az első nap nyitó előadásában dr. Sophie Bostock alváskutató a mára szinte mindannyiunkat érintő alvásproblémákra segít megoldást találni. Elmeséli, hogy hogyan hat mindennapi teljesítményünkre és pszichénkre a minőségi alvás vagy éppen annak hiánya, és megtanít, hogyan vedd át te magad az irányítást az életritmusod felett. 
 

Brain Bar Budapesten
Brain Bar fesztivál Budapesten 2022. szeptember 29-én Fotó: Teknős Miklós

A világhírű, New Yorkban praktizáló pszichoterapeuta és bestsellerszerző Esther Perel, a modern emberi kapcsolatok és párkapcsolatok egyik legegyedibb gondolkodású szakértője most először lép színpadra hazánkban. A Brain Baron arról beszél, hogyan őrizheti meg egy társadalom az egészséges pszichikumát, és mit tehetünk a világunkon átsöprő magányjárvány ellen. 

Esther Perel előadását dr. Szondy Máté pszichológus, az Oxfordban pszichiátriából PhD-ző Dombi Zsófia és az énekesnő Solére beszélgetése előzi meg, akik arra keresik a választ, mi történik a Z generáció szinte mindannyiunk elől rejtett belső világában. 

A két programelemből álló blokkot a szervezők különösen ajánlják hazánk mentálhigiénés szakembereinek, hiszen ezek itthon egyedülálló színvonalon emelik be a diskurzusba a mentális egészség témáját. A két beszélgetésre bárki ingyenesen ellátogathat, a Brain Bar pedig streameli is a programot a YouTube-csatornáján.

A fesztiválra érkezik Christine Flaspohler is, aki csapatával azokat a szkafandereket tervezi, amelyeket a NASA űrhajósai a következő holdra szállás során viselnek majd. Találkozhatunk Anouk Wipprecht holland tervezővel is, aki gondolatokkal irányítható, robotként működő ruhákat készít – többek között a Super Bowlra és a Cirque de Soleilnek. A jövőfesztiválon bemutatja mozgó, lélegző, sőt a környezetükre is reagáló alkotásait.

A Brain Bar a legfontosabb, hazánkat érintő kérdéseket sem mellőzi. Sor kerül hazánk első nyilvános akkumulátorgyár-vitájára: az LMP frakcióvezetője, Ungár Péter, a publicista-stand-upos Czeglédi Zoltán, a Századvégnél dolgozó Hortay Olivér és Várkonyi Gábor autópiaci szakértő csapnak össze a fesztivál második napján.

Esterházy Mátyás, Szoboszlai Dominik menedzsere arról beszél majd, hogy mit tanulhatnak a saját életpályájukat tervező fiatalok, a Z generáció tagjai a Liverpoolhoz igazolt futballtehetség rendkívüli történetéből.

A fesztivál egy beszélgetés erejéig összehozza a magyar új generációs hiphop legtehetségesebb képviselőit a szcéna hosszú évek óta mérvadó szereplőivel. Sisi, a Hősök rappere, Eckü, 6363, vagyis Gege, és az Irie Maffiából ismert Busa Pista arra keresik a választ Lil Frakk házigazdával, mit hoz a jövő a műfaj számára hazánkban.

A beszélgetést Sisi és Lil Frakk fellépése követi, de más elképesztő produkciók is várják a közönséget a Brain Baron: ott lesz Kiss V. Balázs bűvész-illuzionista és a Vibrotanica nevű, növények hangját életre hívó zenei performansz is.

Házigazdaként többek között a magyar podcastkultúra nagy kedvencével, Linczényi Márkóval találkozhat a közönség. Ismét a Brain Bar moderátori felkérésére érkezik Budapestre Iain Lindsay volt brit nagykövet is, a stand-upos Sid Moorthy pedig már negyedjére vezeti a fesztivál beszélgetéseit. 

Európa legnagyobb jövőfesztiváljának teljes programja elérhető a szervezők oldalán. A Brain Bar diákok és pedagógusok számára regisztráció jegyében ingyenesen látogatható, de bérletek és napijegyek is elérhetők a szervezők hivatalos oldalán. A legfrissebb információkért pedig kövesse a hivatalos Facebook-eseményt!

Borítókép: Brain Bar fesztivál Budapesten, a Zene Házában 2022. szeptember 29-én (Fotó: Teknős Miklós)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.