A jövő itt és most kezdődik

2015-ben Böszörményi-Nagy Gergely hívta életre a Brain Bar fesztivált, ahol évről évre a jövőnket érintő legfontosabb témák kerülnek napirendre. A meghívottak között a hazai és nemzetközi tudományos, kulturális, üzleti vagy éppen politikai élet nagyjait felsorakoztató rendezvénynek idén a Magyar Zene Háza adott otthont szeptember 29–30. között.

2022. 09. 30. 18:30
null
Brain Bar fesztivál Magyar Zene Háza Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022-ben öt olyan témára építették fel a szervezők a Brain Bar programját, melyek hozzásegítenek ahhoz, hogy tudatosabban értelmezzük a körülöttünk lévő világot és önmagunkat egyaránt. Ilyen például A te világképed ki befolyásolja? vagy éppen a Miért nem elég, ha tehetséges vagy? kérdéskör is. De terítékre került a kriptopiac, s az emberi test és az elme kiterjesztésének lehetőségei is. 

A Brain Bar gondolkodásra hív és serkent, közösséget épít és innovációra tanít – ezt tükrözi vissza, hogy a látogatók többsége középiskolás diák, egyetemista, valamint pályakezdő felnőtt, akik bátran szólaltak meg angolul és magyarul.

A szabadtéri Talent Hub színpadán az érdeklődők elsajátíthatták többek között az érveléstechnika rejtelmeit. Az Olof Palme sétányon pedig számos márka, program és intézmény mutatkozhatott be és állított fel standot, többek között a Nemzeti tehetség program és a Tanítsunk Magyarországért (TM) program is. 

Fotó: Teknős Miklós

A Brain Bar újításokat mutat be, és ez olyan újítás, ami az oktatási rendszerünkben egy néhány éve működő kezdeményezés, olyan innováció, ami segíthet például a tanárhiány kezelésében, valamint a diákok felzárkóztatásában 

– nyilatkozta Papp Hunor ötödéves tanárszakos hallgató, a TM program mentora, aki a fesztiválon többedmagával osztotta meg az érdeklődőkkel a program céljait.

Fotó: Teknős Miklós

A Magyar Zene Házában a digitális eszközök és a természet dinamikus fúziója tárult a szemünk elé: a határtalan mennyiségű zöld növényzet, a VR-szemüvegek és a képernyők jól megfértek egymás mellett. Ám nemcsak a fiatalok által kedvelt trendek és témák kerültek előtérbe, hanem a szorongást kiváltó lokális vagy globális tendenciák, az utóbbinál pedig megkerülhetetlen a környezetről szóló diskurzus. Iain Lindsay, az Egyesült Királyság volt budapesti nagykövete például Chris Dinsdale-lel, a Budapesti Airport vezérigazgatójával beszélt az éghajlatváltozás vállalati nézetéről és arról, hogy miért nem célszerű kifogásokat keresni, s ideje végre szembenézni a valós problémákkal. De a fesztiválon mutatták be az alapító Böszörményi-Nagy Gergely Nonkonform: a jövő olvasókönyve című kötetét is, ami azoknak a fiataloknak szól, akik a jövőnket érintő fontos kérdésekben nem elégszenek meg a vákuumcsomagolt válaszokkal. 

Fotó: Teknős Miklós

A fesztivál kiváló gondolatébresztő, felvillantja ezt is és azt is. Ha pedig mélyebben érdekel egy-egy téma, kapaszkodókat ad ahhoz, hogy jobban elmélyülhessek benne 

– osztotta meg lapunkkal egy budapesti egyetemista, majd hozzátette, hogy a Brain Bar hiánypótló kezdeményezés Magyarországon.

Fotó: Teknős Miklós

Borítókép: Sok érdeklődőt vonzott a rendezvény (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.