A híres Comédie Francaise társulata a MITEM-en

Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában. Ivo van Hove rendezésében francia nyelven, magyar nyelvű felirattal október 7-én este és október 8-án délután láthatják a Nemzeti Színházban a 10. MITEM programjának részeként.

2023. 10. 01. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jól ismert, népszerű történet szerint Orgon, egy tehetős polgár első felesége halála után egyedül nevelte fel Damis nevű fiukat. Újranősült, második felesége Elmira. A  család otthonába fogadja a mélyen vallásosnak tartott, Orgon által végletekig csodált Tartuffe-t. Szállást, ellátást biztosít számára, imádottja azonban vendéglátója vagyonára áhítozik. Ennek ellenére Orgon anyjával, Pernelle asszonnyal együtt a legvégsőkig eltűri, hogy Tartuffe becsapja és kihasználja. Még a fiával is konfliktusba keveredik, sőt feleségének sem hajlandó elhinni, hogy a feddhetetlennek tartott csodáltja megpróbálta elcsábítani az asszonyt. A feszültség a végsőkig fokozódik.

Tartuffe az őt végletekig imádó Orgont és Pernelle asszonyt is az orránál fogva vezeti (Fotó: Jan Versweyveld)

Mint azt az előadás ajánlójában is olvashatjuk, a rendező, 

Ivo van Hove nem a Molière által 1669-ben befejezett és általában színpadra állított ötfelvonásos változatot választotta. A darab egy elveszett változatát rekonstruáltatta. Ezt a háromfelvonásos Tartuffe-t, amelynek címe Tartuffe, avagy a képmutató, XIV. Lajos ízlése szerint cenzúrázták 1664-ben, az ősbemutató előtt. 

A rendező így nyilatkozik a MITEM honlapján a készülő produkció kapcsán:
− Tartuffe csaló? Igen, természetesen az. Ájtatosnak tetteti magát, holott nem az. Csalárdságának azonban erénye, hogy feltárja az Orgon családját átszövő titkos feszültségeket, vágyakat. Ugyanis sérült családról van szó. A látszólag stabil családban az idősebbek és a szülői tekintély tisztelete szilárd, megingathatatlan alapnak tűnik. Közelebbről nézve azonban egy összeomlott, a múlt romjai közt rekedt család tárul elénk. Felesége halála után Orgon újranősült, a sokkal fiatalabb Elmirát vette el. Frigyük, mint kiderül, válságos állapotban van. Damis lázad az apja ellen, mivel Orgon akadályozza a házasságkötésben. Cléante, Elmira bátyja határozottan progresszív, szabadelvű és individualista társadalmi nézeteket vall, szöges ellentétben Orgon és anyja, Pernelle asszony hagyományos-konzervatív gondolkodásmódjával. 

Az egység, a harmónia rég elhagyta e házat. Ekkor furakszik be Tartuffe a robbanásközeli helyzetben lévő háztartásba. Szegény, mint a templom egere, máról holnapra él, templomról templomra járva alamizsnát gyűjt, így tengeti életét. Orgon Tartuffe-ra a megváltó, az odaadó hívő szerepét osztja. Ő meg jó színészként eljátssza a szerepet, pénzt és jobb életet remélve, amelyben legalább hetente egyszer mosakodhat, tiszta ruhában járhat

−  fejti ki a rendező, hozzátéve: Orgon barátra, bizalmasra lel a férfiban, akivel megoszthatja gondjait és nehézségeit.
− Tartuffe tökéletes gondozónak, barátnak, lelki tanítómesternek bizonyul. A két férfi között kialakuló hiteles kapcsolat alapvető jelentőséggel bír. Hogy megpecsételje az egyedülálló köteléket, Orgon úgy dönt, Tartuffe-t teszi meg egyedüli örökösének. Ekkor robban a bomba. 

Molière számos vígjátékához hasonlóan a Tartuffe is társadalmi dráma. A szerző bemutatja, milyen óriási hatást gyakorolnak a jelentős társadalmi fejlemények az egyén lelki, társas és érzelmi életére. Úgy döntöttem, hogy a darab eredeti, mindössze három felvonásból álló változatát állítom színpadra. Ennek középpontjában az Elmira és Tartuffe közötti szerelmi jelenetek, valamint a Damis és apja, Orgon közötti konfliktusok állnak. A Tartuffe e változata elemi erővel hat

– fejti ki Ivo van Hove az előadás kapcsán megalkotott koncepcióját.

Borítókép: Jelenet az előadásból (Forrás: Mitem.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.