Itáliai utazás – Újra indul az Uránia olasz vetítéssorozata

Hét hónapon át az olasz filmművészet tizennégy remekét mutatja be az Uránia Nemzeti Filmszínház Itáliai utazás című sorozatának hatodik évada, amely december 4-én Ettore Scola A család című filmklasszikusával indul.

Forrás: MTI2023. 12. 02. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Olasz Kultúrintézettel együttműködésben megvalósuló vetítéssorozat célja, hogy bemutassa az olasz filmkultúra nevezetes alkotásait, a filmeken keresztül pedig az olasz tájak sokszínűségét. Az idei évadban is lesznek régi filmkincsek és újdonságok is, melyek többsége csak itt látható majd Magyarországon. A filmeket kivétel nélkül eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

A december 4-én műsorra kerülő, 1987-es Ettore Scola-film egy római család huszadik századi történetét beszéli el Vittorio Gassman, Fanny Ardant, Stefania Sandrelli és Philippe Noiret főszereplésével. A hónap folyamán még egy vetítés várja az érdeklődőket, ráadásul vendéggel: 

december 18-án Gianluca Maria Tavarelli érkezik Szabadon című 2003-as filmjével. Hőse Vince, aki egy abruzzói hegyi faluból próbál kitörni és önálló életet kezdeni a tengerparti Pescarában, ahol a szerelem is rátalál.

Január 5-én a hatvanas évek modern filmművészetének egyik meghatározó darabja kerül mozivászonra. Michelangelo Antonioni 1961-es filmje, Az éjszaka szerelmi melodráma és életérzésfilm is egyben, amelyhez Milánó nagyvárosi miliője adja a hátteret. A folytatásban az újdonságok dominálnak. Január 15-én, a magyarországi premier előtt Marco Bellocchio Arany Pálmára jelölt filmje, az Elrabolták a 19. századi Bolognába viszi a nézőket egy valós eseményeken alapuló történeten keresztül. Két héttel később Giulia Steigerwalt Magyarországon forgalomba nem kerülő rendezése, a Szeptember következik, amely három mai újrakezdéstörténetet beszél el Rómából és Fiumicinóból.

A februárt ismét egy premier előtti bemutató, az elérhetetlen ábrándok természetén tűnődő A kiméra nyitja Alice Rohrwachertől, 

majd a hetvenes évek Rómájában játszódó családi dráma, A végtelenség érkezik Penélope Cruzzal a főszerepben. Rendezője, Emanuele Crialese saját gyerekkori élményeit dolgozta fel.

Március 11-én a színésznőként ismert Isabella Ragonese személyesen mutatja be az Urániában Rosa – A szirének dala című rendezői munkáját, amelyben Rosa Balistreri palermói folkénekesnő személye előtt tiszteleg. Majd ismét Rómába látogathatnak a nézők Nanni Morettivel, aki nemrég Fényes jövő címmel magyar vonatkozású filmet készített egy rendezőről, aki alkotói válságba jut, miközben a Szovjetunió 1956-os magyarországi inváziójának az Olasz Kommunista Pártra gyakorolt hatásáról forgat.

Április első vetítése ismét a múltba tekint vissza: Roberto Ando Furcsaság címmel, Toni Servillo közreműködésével a 20. század egyik legnagyobb hatású drámaírójáról, Luigi Pirandellóról forgatott filmet; majd az olasz film másik nagy férfisztárja, Pierfrancesco Favino kerül főszerepbe: ő Andrea Di Stefano Berlinalén bemutatott bűnügyi filmjében, a Franco Amore utolsó éjszakájában lesz látható.

Az évadzáró három filmben ismét hétköznapi hősök tűnnek fel: május 6-án a Billy, Emilia Mazzacurati rendező kamasztörténete Friuli tartományba invitál, 21-én Francesco Bruni rendezése, a Vajon mi lesz? pedig egy súlyos betegségével szembesülő férfiról mesél, akit a gyógyulás reménye Rómából Livornóba visz. A június 10-i, záróalkalmon Carolina Cavalli lesz a vendég, akinek üdítően abszurd első játékfilmje, a Torinó környékén játszódó Amanda egy különc fiatal nő rendhagyó barátkozási kísérleteiről szól.

Borítókép: Jelenetfotó a Végtelenségből (Forrás: Warner Bros. Pictures)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.