Karácsonykor született a Casablanca magyar rendezője

Kertész Mihály 1886. december 25-én született Kaminer Manó néven Budapesten. Színész szeretett volna lenni, ezért 1903-ban, 17 évesen egy cirkusszal elszökött otthonról. A színiakadémián szerzett diplomát 1906-ban, aztán Pécsett és Szegeden dolgozott. Színészként szinte elsőként kezdett foglalkozni a némafilmkészítéssel. 1912-ben, Dániában rendezte első filmjét, melynek címe Az utolsó bohém volt.

Forrás: Origo2023. 12. 26. 17:00
Casablanca
Humphrey Bogart és Ingrid Bergman a Casablanca című filmben (Képernyőkép/Youtube/Casablanca) Fotó: Képernyőkép/Youtube/Casablanca Forrás: Képernyőkép/Youtube/Casablanca
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1915-ben mutatták be a Tóth Ede népszínművéből készült A tolonc című némafilmjét, melyet a korabeli kritika az első kiváló magyar filmalkotásnak, a film- és színháztörténet felbecsülhetetlen alkotásának nevezett. 

A tolonc
Jelenet A tolonc című filmből (Forrás: YouTube/NFI/A tolonc)

A film eredetijét a második világháború után sokáig elveszettnek hitték, de 2006-ban New Yorkban fellelték az egyetlen megmaradt kópiáját. Felújítása után Magyarországon 2014-ben mutatták be a Művészetek Palotájában. A tolonc az egyetlen olyan mozgókép, amelyben megcsodálhatjuk Jászai Mari játékát is.

Kertész Kolozsváron és Berlinben is dolgozott filmgyárakban, majd 1926-ban az Egyesült Államokba emigrált. 

Hollywoodban olyan sikeres filmeket készített, mint A panoptikum rejtélye (1933), a Blood kapitány (1935), a Robin Hood kalandjai (1938), a Mocskos arcú angyalok (1938), a Casablanca (1942) és a Mildred Pierce (1945).

Leghíresebb rendezése azonban a világ egyik legnépszerűbb romantikus filmje, a Casablanca volt, melyért Kertész Mihály elnyerte a legjobb rendező Oscar-díját.

A film főszereplője az ugyancsak karácsonykor (1899. december 25-én) született Humphrey Bogart volt, akit máig minden idők leghíresebb hollywoodi férfi sztárjaként jegyez a filmipar.  

Borítókép: Humphrey Bogart és Ingrid Bergman a Casablanca című filmben (Forrás: YouTube/Casablanca) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.