idezojelek

Casablanca, a füstbe ment terv

A történészek egy része szerint a mediterrán stratégia következetes folytatása révén lehetett volna megakadályozni Közép-Európa szovjet uralom alá kerülését.

Cikk kép: undefined

Fehér ház. Erről a fogalomról a legtöbb embernek a mindenkori amerikai elnök washingtoni munka- és lakóhelye jut eszébe, s nem Casablanca, ami spanyolul fehér házat jelent. Pedig ez az Atlanti-óceán partján fekvő, festői szépségű marokkói város a filmkedvelők számára ikonikus helyszín. Hiszen itt játszódik az 1942-ben Hollywoodban – Kertész Mihály rendezésében, Humphrey Bogart és Ingrid Bergman főszereplésével – forgatott feledhetetlen romantikus filmdráma, amely három Oscar-díjat és öt Oscar-jelölést is kapott.

Minden idők egyik leghíresebb filmjét 1943. január 23-tól játszották az amerikai mozik, s az érdeklődést csak fokozta, hogy Roosevelt amerikai elnök és Churchill brit miniszterelnök 1943. január közepén a két hónappal korábban elfoglalt Casablancában találkoztak, hogy a legfelsőbb katonai vezetőikkel együtt fontos stratégiai kérdésekről tárgyaljanak. Mialatt a második világháború legfőbb fordulópontjának tartott sztálingrádi csata a végkifejletéhez közeledett – s ­emiatt nem tudott/akart Sztálin elutazni a távoli afrikai városba –, egyes történészek szerint a casablancai konferencia talán a sztálingrádi orosz győzelemnél is nagyobb jelentőségű volt, s az akkor és ott hozott döntések évtizedekre meghatározták Európa sorsát.

Mivel erről ma már kevesen és keveset tudnak, érdemes emlékeztetni rá, hogy a nyolcvan éve, január 13-án (egy nappal a Donnál álló második magyar hadsereg elleni nagy szovjet támadás megindulása után) megnyitott és tíz napig tartó konferencián miről is döntöttek az amerikai és a brit politikai, katonai vezetők. Főként arról, hogy a bolsevik szövetségesük, Sztálin által már 1941 nyara óta követelt második frontot hol és mikor nyissák meg. A szovjet diktátor a nyugati szövetségesek észak-franciaországi partraszállását sürgette, amire az amerikai vezetés hajlott is, de a britek mást javasoltak: francia Észak-Afrika felszabadítása után az olasz szigetek, majd szárazföld elfoglalását, hogy így kiiktassák a háborúból Hitler legfőbb európai szövetségesét.

Ezt már 1942 augusztusában javasolta Churchill Sztálinnak első, moszkvai találkozójukon, de hiába magyarázta neki egy lerajzolt krokodillal, hogy miközben az angolok és amerikaiak nekiesnek a hüllő kemény páncéljának, egyidejűleg a (kevésbé védett) lágy alsótestét is megtámadják. Ha a nyugati szövetségesek előbb Észak-Afrikában mérnek csapást a németekre, akkor utána a déli (olasz) front megnyitásával tehermentesíteni tudnák keleten az oroszokat – érvelt a brit politikus, ám ez nem győzte meg a ravasz szovjet diktátort. Casablancában Churchill mégis elérte, hogy az amerikai vezetők elfogadják a Sir Alan Brooke brit birodalmi vezérkari főnök által kidolgozott úgynevezett mediterrán stratégiát. Annak ellenére, hogy George Marshall, az amerikai hadsereg vezérkari főnöke a franciaországi partraszállást szorgalmazta, mert ő azt remélte, hogy azáltal gyorsabban le lehetne győzni Németországot, és azután a szövetségesek minden erejét – beleértve a Vörös Hadsereget is – be lehet vetni Japán ellen.

Végül is olyan kompromisszum született, amely lényegében a brit katonai vezetők elképzeléseit tükrözte. Abban állapodtak meg, hogy az észak-afrikai francia területek teljes elfoglalása és a tunéziai német–olasz hídfő felszámolása után az angol–amerikai haderő megszállja Szicíliát, majd partra száll az olasz szárazföldön. A stratégiai cél az volt, hogy Olaszország kiváljon a háborúból, továbbá a semleges Törökország hadba lépjen a nyugati szövetségesek oldalán, ezenkívül lehetővé akarták tenni további mediterrán országok meghódítását. Churchill indítványára – az amerikaiak és Sztálin megnyugtatására – azt is bevették a nyilatkozatba, hogy még 1943 folyamán megkísérlik a partraszállást Észak-Franciaországban, amit persze a britek akkor (még) nem gondoltak komolyan.

Magyar szempontból azért volt különös jelentősége a casablancai konferenciának, mert az angolbarát magyar vezetők – köztük Kállay Miklós miniszterelnök – török és egyéb forrásokból úgy értesültek, hogy az angolszász hatalmak úgymond nem fogják eltűrni a szovjet behatolást a közép- és délkelet-európai térségbe, ezért terveznek egy Olaszország (és esetleg a Balkán) felől támadó hadműveletet Közép-Európa irányába. A Kállay-kormány (Horthy kormányzó hallgatólagos beleegyezésével) a casablancai konferenciáról szerzett – mégoly bizonytalan – értesülések nyomán dolgozta ki a nyugati szövetségesekkel való béke-előkészítési titkos tárgyalások stratégiáját.

A történészek egy része szerint a mediterrán stratégia következetes folytatása révén lehetett volna megakadályozni Közép-Európa, s benne Magyarország szovjet uralom alá kerülését. Ha az angol–amerikai offenzíva fő csapása dél felől, Olaszországon át a Trieszt–Ljubljana–Bécs/Budapest vonalon halad előre Prága és Berlin irányába, akkor sikerülhetett volna megelőzni a – masszív német ellenállás miatt – csak lassan nyugat felé nyomuló Vörös Hadsereget. Így a háború végső szakaszában az angolszász seregek egyedül álltak volna Közép-Európában, és a sztálini Szovjet-Oroszország nem terjeszkedhetett volna túl a saját határain...

Mint tudjuk, nem ez az elképzelés valósult meg, aminek az volt a fő oka, hogy Casablanca után néhány hónappal az amerikai vezetés visszatáncolt a mediterrán stratégiától, és – a szovjetek nagy örömére – úgy döntött, hogy a földközi-tengeri amerikai erők nagy részét átszállítják Angliába az 1944 tavaszára kitűzött normandiai partraszállás sikeres végrehajtása érdekében. Végül, az 1943. végi teheráni konferencián Sztálinnak – az amerikai elnökkel összefogva – sikerült elérnie, hogy a Német Birodalom elleni fő frontot Észak-Franciaországban nyissák meg a nyugati szövetségesek, így az Olaszországban harcoló, jócskán redukált angol–amerikai erőknek nem maradt elég erejük és idejük, hogy a déli irányból tervezett nagy közép-európai offenzívát végrehajtsák.
Nem meglepő hát, ha nekünk, magyaroknak, ha ezt a szót halljuk, Casablanca, nem a filmbeli Rick Blaine szállóigévé vált zárómondata jut eszünkbe: „Louis, azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete.” Sokkal inkább Petőfi Sándor száz évvel korábban írt közismert versének címe: Füstbement terv.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Casablanca (Forrás: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.