A zongora esszenciája: mit rejt a Cziffra-dosszié?

A zongorázás esszenciáját bemutatni kívánó fesztivál alapító-művészeti vezetője, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész idén is kiváló kollégáit hívta meg a programsorozatra. A program nemcsak zenét kínál, hanem Mit rejt a Cziffra-dosszié? címmel egy kiállításnak is helyet ad, valamint az idén ötvenéves Bogányi Gergely művészi kulisszái mögé is bevezet.

Forrás: https://cziffrafesztival.hu/2024. 01. 04. 6:30
Cziffra Fesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balázs János meghívottja közé olyanok kerültek be, mint az élénk színpadi jelenlétéről ismert orosz–amerikai származású Olga Kern, Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész és az ifjú Liszt-verseny-győztes Kevin Chen, de viszontláthatjuk a Cziffra Fesztivál egyik Kreatív Művész díjasát, ifj. Balázs Elemért és Sandro de Palma olasz zongoraművészt is – olvasható a fesztivál szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóanyagában. 

 

Kiderül, mit rejt a Cziffra-dosszié

 

Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész a romantikus repertoár széles körben elismert interpretátora, több nemzetközi zongoraverseny győztese. A művész a Mit rejt a Cziffra-dosszié? című kiállítás megnyitóját követően lép színpadra szólóestjével az Eötvös10 színpadán február 14-én. 

 

 

A mindössze tizennyolc éves kanadai művész, Kevin Chen üstökösként ragyog a fiatal komolyzenei tehetségek között, szülővárosában csak úgy emlegetik, hogy a „calgaryi zongoracsoda”. A világ legrangosabb nemzetközi zongoraversenyein bizonyította már tehetségét, mint a tel-avivi Rubinstein-verseny, a Genfi Nemzetközi Zongoraverseny vagy a Hilton Head Verseny. 

 

 

Chen neve hazánkban is ismert: a 2021-ben megrendezett budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny győztese, aki a Cziffra György-emlékévvel közösen rendezett versenyen a legjobb Cziffra-átirat előadásáért járó különdíjat is megkapta.

 

Lenyűgözni készül a magyar publikumot a calgaryi zongoracsoda

 

Zeneakadémiai koncertjén február 17-én színes programjával újra lenyűgözni készül a magyar közönséget. 

Olga Kern, a világ legrangosabb hangversenytermeinek állandó és ünnepelt művésze visszatérő vendég hazánkban, hiszen több rangos zenekar hívja meg előszeretettel szólistaként. 

 

 

A Cziffra Fesztiválon február 19-én lép a Zeneakadémia nagytermének színpadára, koncertje egyfajta különleges zenetörténeti utazásnak is tekinthető, mivel az est első felében Beethoven ­Falstaff-variációitól a 20. századi zenéhez, Gershwin műveiig jut el. A szünet utáni részt az orosz muzsikának szenteli, benne Rahmanyinov Corelli-variációival, akit közvetlen kapcsolat is fűzött Kern családjához.

 

Bogányi Gergely kulisszák mögé kalauzoló beszélgetést kezd Lackfi Jánossal éa Bősze Ádámmal 

 

Rendhagyó esten találkozhatunk Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművésszel, aki ebben az évben ünnepli 50. születésnapját. A művész ezúttal nemcsak zongorajátékával varázsolja el a közönséget, hanem betekintést enged a kulisszák mögé is művésztársaival, beszélgetőpartnereivel, Lackfi János József Attila-díjas költővel és Bősze Ádám zenetörténésszel február 20-án a MOMkultban.

Sandro de Palma olasz zongoraművész másodszor tér vissza Budapestre a fesztivál kérésére. Február 22-én Alexander Hülshoff gordonkaművésszel együtt lép fel a Momkultban, műsorában a kamaramuzsika gyöngyszemeiből válogatva.

 

Egy fesztivál, ami a kreatív fiatalok kibontakozására is figyel

 

A Cziffra Fesztivál mindig kiemelt figyelmet fordít a fiatalokra – nemcsak díjakkal, mesterkurzusokkal, de koncertlehetőségekkel is segíti a fiatalok kibontakozását. A két tavalyi Kreatív Művész díjas alkotó, ifj. Balázs Elemér (zongora) és Oláh Krisztián (zongora) ezúttal együtt lépnek színpadra a FSZEK Zenei Gyűjtemény Ötpacsirta Szalonjában február 21-én.

Borítókép: Bogányi Gergely idén ünnepli 50 születésnapját – ebből az alkalomból Lackfi János József Attila-díjas költővel és Bősze Ádám zenetörténésszel pillantanak a kulisszák mögé február 20-án a MOMkultban (Fotó forrása: boganyigergely.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.