Fábri Zoltán kikérte magának, amikor saját filmje Arany Pálmát kapott

Fábri Zoltán Kossuth-díjas és Oscar-díjra jelölt filmrendező ikonikus filmjeit vetíti a Duna, akiről Ráduly György a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatója beszélt az M5 Librettó című műsorában.

Forrás: Hirado.hu2024. 01. 14. 11:00
Fábri Zoltán
Fotó: FOTÓ: YOUTUBE (KÉPERNYŐFOTÓ)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértő a műsorban elárulta, Fábri kikérte magának, amikor 1956-ban Cannes-ban a saját műve, A csend világa című tengerenciklopédia Arany Pálmát kapott, mivel olyannyira nagyra értékelte a Körhintát, hogy szerinte ennek a magyar alkotásnak járt volna az elismerés.

Részlet a Körhinta című filmből
Részlet a Körhinta című filmből. Forrás: YouTube

A nemzetközi filmesztéták által is elismert rendező egészen komplexen és a vizualitást fókuszba helyezve látta a filmkészítést, Fábri ugyanis többek között festőművészként, grafikusként és díszlettervezőként is megállta a helyét. Korábban Gyulán volt megtekinthető Barátnők című, élete alkonyán festett alkotása is.

Jól mutatja hihetetlen precizitását, hogy munkatársai és tanítványai japán tornatanárnak hívták. Fegyelmezett, alapos és alázatos volt a munkájában. Ha valaki megkérdezte tőle januárban, melyik filmet forgatja június közepén, pontosan meg tudta mondani

– emelte ki Ráduly György.

Aki a neves filmrendezővel kapcsolatban tesztelné tudatását, az MTVA Archívumának oldalára kattintva bármikor megteheti.

Borítókép: Fábri Zoltán (Forrás: YouTube)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.