Könyvvel lepte meg a dánokat az új király

Csak néhány napja lépett trónra, de X. Frigyes máris meglepetést okozott.

Forrás: MTI2024. 01. 17. 17:30
X. Frigyes dán király és Mária királyné
X. Frigyes dán király és Mária királyné Fotó: Thomas Traasdahl / Ritzau Scanpix / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kongeord (A király szava) címmel jelent meg könyve pár nappal trónra lépését követően X. Frigyes dán királynak – számolt be róla szerdán a BBC News. A könyv kiadása három nappal Frigyes trónra lépése után a dánokat és a médiát is alaposan meglepte.

A 110 oldalas kötetben a médiajelentések szerint a király számos témáról osztja meg gondolatait, köztük Dánia világban elfoglalt helyéről és feleségével, Mária királynéval való kapcsolatáról. A könyv elkészítésében Jens Andersen, Frigyes 2017-ben megjelent életrajzának írója működött közre. A kötet a Frigyessel az elmúlt másfél évben készült interjúkból született.

Frigyes egyebek mellett gyermekkorát is felidézi a könyvben, és arról is beszél, hogy nem volt könnyű számára elfogadni, hogy ő lesz Dánia királya, mint mondta: „csak olyan akartam lenni, mint bármelyik korombeli fiú”.

A király hitéről is vall a könyvben, és elmondja, hogy ausztrál feleségével esténként együtt imádkozik gyermekeivel. 

X. Frigyes édesanyja, II. Margit, aki 52 évig volt dán királynő, szilveszterkor jelentette be visszavonulását, és vasárnap hivatalosan is lemondott a trónról.

Az új uralkodó trónra lépését dánok tízezrei kísérték figyelemmel vasárnap. A meghatott király, akit a dán parlament épülete, a Christiansborg-palota előtt ünnepelt a tömeg, a tévéközvetítés szerint kijelentette: azt reméli, hogy a jövő „egyesítő királya lesz”.

Borítókép: X. Frigyes dán király és Mária királyné (Fotó: AFP/Ritzau Scanpix/Thomas Traasdahl)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.