Táncháztalálkozót tartanak Budapesten

2024. április 5–7. között rendezik meg az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, amelynek fő helyszíne a Papp László Budapest Sportaréna lesz. A nagyszabású eseményt 43. alkalommal rendezik meg.

Forrás: Folk Aréna2024. 01. 26. 16:30
Táncháztalálkozó
Tánháztalálkozó (Forrás: Táncháztalálkozó hivatalos Facebook oldala) Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első Táncháztalálkozót 1982. március 28-án rendezték meg az egykori Budapest Sportcsarnokban. Az elmúlt évekhez hasonlóan a helyszín idén is a Papp László Budapest Sportaréna lesz, ahol a küzdőtéren zajlanak majd az egymást váltó táncházak forgatagai és a népművészeti vásár eseményei. Esténként pedig gálaműsorokkal várják az érdeklődőket.

Táncház találkozó
A 43. Táncháztalálkozót is a Budapesten rendezik meg. Forrás: A Táncháztalálkozó hivatalos oldala

A táncháztalálkozó az UNESCO-listán szereplő és hungarikumnak nyilvánított táncházmódszer nagy ünnepe, kiváló minősítéssel díjazott Folklór Fesztivál és minősített európai kulturális fesztivál. 

Péntek este „Halljunk szót…!” címmel a Fonó Budai Zeneházban koncerttel egybekötött nyitótáncház lesz, ahol a világ minden részéről érkező táncházkedvelők találkozhatnak.

A 43. Táncháztalálkozó az Aprók bálja programrésszel indul. Ezután Tánchagyományaink elnevezésű programrész következik táncházak és bemutatók sorozatával, a folklórban leggazdagabb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. 

A néptáncokkal csak most ismerkedők élő zenére tanulhatják, akik tudják, szabadon táncolhatják az egymást követő, más és más hangulatú táncainkat a Sportaréna küzdőterén. 

Ezzel párhuzamosan a Martin György teremben Tücsökringatóval és Kőketánccal az ovis gyermekeket szólítjuk meg. Ezt követően a Családban marad – táncos generációk műsora tekinthető meg, amit a Kamasz táncház követ, ahol a Fölszállott a páva tehetségkutatóból megismert Sarjú Banda zenél. 

Magyar Állami Népi Együttes
Magyar Állami Népi Együttes fellépés közben 2021-ben. Fotó: Teknős Miklós

A programban megtalálható lesz Novák Ferenc tánctörténeti előadása is. 

A Kodály teremben a Tágasságot nekünk is! című programrészben zeneiskolások és zenetanodások mutatkoznak be. A rendezvényen a résztvevők megtekinthetik a Foltin Jolán emlékére készült nagy sikerű vándorkiállítást is.

A szombat esti gála műsorán fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei és a határon túlról érkező népművészek. A programot a küzdőtéren zajló „Táncház a javából” teszi teljessé.

Vasárnap a „Magonc nyitány”-t követve az Aprók bálja és a Tánchagyományaink programrész folytatására kerül sor, amelyek mellett a kézműves-foglalkozásokkal várják az érdeklődőket.

Ekkor lesz a „Minden magyarok tánca” is, ami a Kárpát-medence határon túli tájain és a távoli országokban élő magyar néptáncosok és népzenészek nagyszabású eseménye. 

Vasárnap 17 órától az idén ötvenedik születésnapját ünneplő Vujicsics együttes koncertje és táncháza indítja az estét. Később a gálaműsor keretén belül a legkiválóbb énekesek és a táncháztalálkozó „fesztiválzenekara” közreműködésével több száz, népviseletbe öltözött táncos a nagyközönséggel együtt idézi fel a hajdani falusi bálok hangulatát. 

A hétvégét az Aréna küzdőterén az „Össztánc” zárja.

 

A táncháztalálkozó egyik nagy vonzerejét a népművészeti kirakodóvásár jelenti, az esemény a hagyományos tárgyalkotást, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészetet együttesen jeleníti meg, régi és új tárgyakkal, a funkcionális esztétikumot magas szintűen képviselve. 

További információ a táncháztalálkozó programjairól, a felnőtt-, a gyerek- és a kedvezményes napijegyekről a Táncháztalálkozó weboldalán tájékozódhatnak.

 

Borítókép: Részlet a tavalyi év Táncháztalálkozójából (Forrás: Táncháztalálkozó hivatalos Facebook-oldala) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.