Busójárás: a hétvégén ismét megindul a busósereg

A busójárás a leghíresebb magyarországi farsangi alakoskodás, amelyet 2009-től az UNESCO szellemi örökségének részeként, szigorú szabályok szerint tartanak meg. A hétvégén ismét jön a busójárás, így Mohács főterére busók sereglenek, hogy elűzzék a telet.

2024. 02. 07. 7:00
mohácsi busójárás
Fotó: Facebook/ Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mohácsi busójárás szokása a római katolikus sokácok maszkos alakoskodásaiból származik. Ám a múlt században olyannyira népszerűvé lett, hogy nemcsak a magyar kultúra részévé vált, de 2012-ben hungarikummá is választották a Baranya vármegyei téltemetőt.

Busójárás
Busójárás 2023. Fotó: Mohácsi busójárás hivatalos YouTube-csatornája


Busójárás eredete

Közismert – ám nem történelmi tényeken alapuló monda szerint – a Magyar Királyság területén az egyre északabbra törő oszmán seregek elől a sokácok a dunai mocsárvilágba menekültek. A monda szerint a sokácok vérrel kikent faálarcot és birkabőrt öltöttek magukra, majd botokkal, késekkel felfegyverezve az éjszaka közepén kihajóztak a mocsárból és kereplőkkel, sípokkal megriasztották az oszmán helyőrséget, akik ördögseregnek vélték az maskarás sokácokat. 

Habár a történelmi monda széles körben ismert, ám azt semmilyen ismert történeti forrás nem támasztja alá.

A busójárás szokása a sokácok XVIII. századi betelepítésével lehet összefüggésben, mivel nemcsak a sokácoknál, hanem minden délszláv népnél megtalálhatók a télűző, tavaszváró alakoskodások. Így jelenhetett meg Mohács környékén a busójárás. Maskarás, állatalakos farsangi alakoskodás azonban széles körben ismert volt Magyarország más tájain is.

Busójárás
Busójárás Mohácson. Fotó: Mohácsi busójárás hivatalos YouTube-oldala


Busók, a télűzők

A busójárás nem választható el a farsangi ünnepkörtől. A farsang minden évben január 6-án, vízkeresztkor veszi kezdetét. Az önfeledt mulatozás egészen húshagyókedd éjjeléig tart, ugyanis hamvazószerdától kezdődik a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt. Azonban mindenhol a farsang farka tartogatta a legnagyobb mulatságokat, így az alakoskodó felvonulások legjavát is.

A busójárás legnagyobb attrakciói farsangvasárnap történnek meg.

A busójárás hátterében az Európában általánosan ismert alakoskodó népszokások állnak. Az egykori, kereszténység előtti hiedelem szerint a gonoszt, a sötétséget és a telet el kell űzni, hogy az ébredező tavasz erőt kapjon. A busók is ezt a szakrális, időjárás-varázslatot űzik, elkergetik a telet.


Télűzés az etikett szerint

Az alakoskodó felvonulások, dramatikus játékok csúcspontja, hogy a telet megtestesítő bábut, illetve Mohácson a koporsót elégetik.

Mivel a busójárás 2009-ben felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára így az meghatározott forgatókönyv szerint történik.

Farsangvasárnap az úgynevezett Sokác révnél a busók csónakokon átkelnek a Dunán és a mohácsi Kóló térre vonulnak. Nemcsak kolompokkal, kereplőkkel, kürtökkel, hanem kisebb ágyúval is zajt csapnak. A busójárásra összegyűlteket a busók nemcsak megijesztik, összekenik korommal, hanem a szerencsésebbek farsangi fánkot is kaphatnak, míg nagyobbak kortyinthatnak egyet a busóborból.

Az egész napos forgatag alatt tréfamesterbusókkal, népzenészekkel és énekesekkel találkozhat az ember.

Vasárnap este pedig a busók Mohács főterén hatalmas máglyát raknak, majd a körtánc és éneklés kíséretében elégetik a telet jelképező koporsót.

 

Ki lehet busó?

Busók elsősorban a mohácsiakból lehetnek, akiknek a felmenőik is valamilyen formában kötődtek, hozzájárultak a korábbi busójárásokhoz. Nemcsak magát a busójárást, hanem a busók megjelenését és viselkedését is a szigorú, közösség által létrehozott busókódex írja elő.

 

Farsangi fánk

Mohácson is népszerű a kelt tésztából készült, kerekre szaggatott, porcukorral meghintett farsangi fánk, amelyet eleinte pánkónak, pampuskának, illetve később csörögének is hívtak. 

A hagyományosan farsangi ételnek tartott finomság azonban nem a parasztságtól származik, hanem a francia és a osztrák udvarból. 

Magyarországra Bécsen keresztül érkezett az édes farsangi fánk. A zsírban kisütött édestészta-féleség hamar a magyarok és a sokácok kedvencévé vált. Így a farsangi fánk is olyan szorosan kötődik a farsanghoz, ahogy a szilveszterhez a bécsi virsli. A farsangi fánk kapcsolódott az ünnepkör szerelmi és a termékenység varázslataihoz is, mivel a leányok országszerte fánkokat ajándékoztak az általuk kiszemelt legényeknek.

 

Borítókép: Jelenet a 2023-as busójárásból (Forrás: Mohácsi busójárás hivatalos YouTube-oldala)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.