Farsang farka: kakasütés és gúnárnyak szakítása

A kakasütés és a gúnárnyak szakításának szokásait ma már nem tartják, egykoron azonban a farsang nagy látványosságai közé tartoztak, akárcsak a Kárpát-medence táján általánosan ismert állatalakoskodások. Farsang farka a néphagyományok leggazdagabb időszaka.

2024. 02. 06. 5:20
Élő néprajzi hagyományaink 1.rész - A panyolai farsang
Élő néprajzi hagyományaink 1.rész - A panyolai farsang. Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszék Youtube csatornája Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi népszokások nem választhatóak el a keresztény Európa egyházi ünnepeitől és az egykori feudális világ rendjétől. Ezalól a farsang sem kivétel. Eme időszak minden évben január 6-án, vízkeresztkor veszi kezdetét. Az önfeledt mulatozás egészen húshagyókedd éjjeléig tart, ugyanis hamvazószerdától kezdődik a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt. Azonban a farsang farka tartogatta mindenhol a legnagyobb mulatságokat és dáridókat.

A Farsangoló Kaposvár programja jelmezes felvonulással kezdődik
Farsang farka. A Farsangoló Kaposvár programja jelmezes felvonulással kezdődik .Fotó: Varga György/MTI

Farsang farka

A farsangnak mint télbúcsúztató, tavaszváró ünnepnek ősi, kereszténység előtti gyökerei is vannak. A tél legyőzését és az egyre hosszabbodó nappalok diadalát az emberi közösségek minden korban megünnepelték. A feudális Európában a keresztény egyház tanítása szerint ezt zárta le a negyvennapos böjt, amely az elcsendesedés időszaka, amely Jézus Krisztus kereszthalálának és feltámadására készíti fel a híveket.

A kutatók úgy vélik, hogy a Kárpát-medencében a farsangi szokások a középkor folyamán terjedhettek el.

A Magyar Királyság területén egyaránt meghonosodtak a német és az olasz farsangi szokások is. Utóbbiak főleg az Anjouk és Hunyadi Mátyás uralkodása idején lehetettek jelentősek, amikor az itáliai kapcsolatok megerősödtek. Ám azok elsősorban a királyi udvarban, városokban tűntek fel.

Az olasz karnevál szó nem is gyökeresedett meg a magyar nyelvben, ellentétben a német „vaschang”-gal.

Kevesen tudják, hogy a farsang elsőként a városi polgárság körében volt népszerű, csak később lett a falvak legkedveltebb alakoskodó ünnepe, ott azonban jóval tovább fennmaradt. Magyarország bizonyos részein a múlt század végéig tradicionálisan megmaradtak ezek a közösségi ünnepek.
 

Asszonyfarsang

A 15. századból ismert, hogy a dunántúli falvakban asszonyfarsangot tartottak. Ezek a mulatságok férfiak nélkül zajlottak. Az újkori asszonyfarsangokat a fonóban, kocsmában vagy egy kibérelt házban rendezték. Az asszonyfarsang lehetőséget teremtett arra, hogy a nők, ha rövid időre is, de kiszakadhassanak a paraszti élet kötött rendjéből, önfeledten mulassanak, táncolhassanak.

Az asszonyfarsang Magyarországon legtovább Mátraalmáson maradt fent, de az ötvenes években a hagyomány vége szakadt.

 

Jelenkori farsang

A rendszerváltás óta számos újraélesztett helyi, farsangi szokással találkozhatunk, az országhatáron belül is kívül. Rendkívül népszerűek Erdélyben a télelőző szokások. 

Elsősorban Székelyföldön tartanak a korábbi évszázadokhoz hasonló alakoskodásokat. 

A térség egyik leghíresebb farsangtemetése Csíkszentdomokoson történik, ahol már nemcsak a helyiek, hanem turisták is bekapcsolódnak az ünneplésbe. 

Téltemetés

A farsang farka a téli ünnepkörnek a legvége, a hagyományos európai télűzéseknek a csúcspontja. A legtöbb farsangi mulatság farsangvasárnaphoz, illetve az azt követő farsanghétfőhöz, de legfőképpen húshagyókeddhez kötődik. A farsang lezárásakor a közösség tagjai összegyűlnek és együttes erővel búcsúztatják a telet. 

A néphagyományban a húshagyókedden a maskarások gyakorta valamilyen tréfás, pajzán jelenetet adnak elő. 

Fontos szerepe van a zenének, énekszónak, illetve a zajkeltésnek, amely elűzi az ártó hatalmakat. A téltemető menetnek – és magának a farsangi mulatságoknak a szervezői, és a fő mozgatói a mindenkori fiatalság volt, kiváltképpen a legényemberek, akik gondoskodtak nem csak a maskarák összeállításáról, hanem a zenekarról, annak fizetségéről, és természetesen a borról, pálinkáról is, amelyet a téltemető menet elfogyasztott.

Farsang farka volt a dramatikus előadások, énekléseknek a fő időszaka. 

A maskarások felkeresték a települések lakóit, hogy előadják játékos, gyakorta obszcén produkciójukat. Számos alkalommal állatalakot öltő maskarások vonultak fel. Kifejezetten kedvelt volt a medve- a ló-, és a kecskealakos jelmezek. A farsanghoz egykoron hozzákötődött az adománygyűjtés szokás is.

Farsang
Középkori farsangi dínomdánom. Idősebb Pieter Bruegel: Farsang és böjt harca  Forrás: Wikipédia

 

Kakasütés, gúnárnyakszakítás

A farsang időszaka lehetőséget adott a fiatalságnak a közös játékra, az udvarlásra és a legények ügyességi viadalaira is. Ilyen volt a kakasütés, amelynek során a – gyakorta bekötött szemű – legényeknek egy kakast kellett agyonütniük. 

A gúnárnyakszakítás pedig a mészároslegények húshagyókeddi próbája volt, amelynek végeztével mesterré váltak. 

A leölt állatokat együtt fogyasztották el. A húshagyókedd után megkezdődik a böjt, amelyet egyetlen napra felfüggesztenek a célból, hogy a farsangi ételek maradékát elfogyaszthassák. Ez az úgynevezett torkos csütörtök vagy zabálócsütörtök. Addigra viszont az álarcos, jelmezes alakoskodások már véget értek, kezdetét vette a nagyböjt. 

Borítókép: Élő néprajzi hagyományaink 1. rész: A panyolai farsang (Forrás: Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszéke) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.