Fejérvári Zoltán: Hiba, hogy Prokofjevet Bartókhoz hasonlítják

A Concerto Budapest február 18-i zeneakadémiai koncertjén szólistaként fellépő Fejérvári Zoltán zongoraművész szerint két alapvető hibát szoktak elkövetni a szovjet zeneszerzővel kapcsolatban.

Forrás: Papageno2024. 02. 15. 16:04
FEJÉRVÁRI Zoltán
Fejérvári Zoltán Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zeneakadémián vasárnap a közönség hallhatja Szergej Prokofjev Rómeó és Júlia-szvitjét, III. (C-dúr) zongoraversenyét és Csajkovszkij Manfréd-szimfóniáját is. Az est szólistája Fejérvári Zoltán zongoraművész lesz, aki a Papagenónak beszélt az 1953-ban elhunyt Prokofjevről is. 

Fejérvári Zoltán
Fejérvári Zoltán. Fotó: Észak-Magyarország/Ádám János

Mint mondta, alapvetően két hibát szoktak elkövetni az orosz származású zeneszerző értékelésében; egyrészt úgy érzi, Prokofjev Magyarországon máig elég sok előítéletbe ütközik. „Nem tudom, ez vajon nem az előző rendszerből rajtunk maradt örökségből fakad-e, hogy ami a szovjetektől jön, az csak rossz lehet” – tette hozzá. A másik hiba, amit szerinte gyakran elkövetnek Prokofjevvel kapcsolatban, hogy Bartókhoz hasonlítják, pedig nem feltétlenül kell egymás mellett nézni a szerzőket. 

Régebben én is úgy voltam vele, hogy Prokofjev annyira azért nem érdekes, mert elnyomta az a meggyőződés, hogy hát Bartók mennyivel nagyobb zeneszerző. Ma viszont már azt gondolom, hogy Prokofjev nagyon nagy és eredeti komponista, sok erénnyel és újdonsággal, amivel a XX. századot megfűszerezte

– fogalmazott. 

A vasárnapi koncerten felcsendülő III. zongoraversenyről azt mondta, mindig is szerette azt az elképesztő energiát és életörömöt, ami belőle árad. Ez nem véletlen, hiszen, mint mondta, Prokofjevnek Haydn volt a legkedvesebb zeneszerzője, így sok művében ott van az az életörömtől duzzadó pezsgés, ami az osztrák komponistát annyira jellemezte.

Fejérvári Zoltán nem először lép fel a Concerto Budapesttel, mint elárulta, 2008-ban játszott velük először, amikor Keller András vette át az együttes vezetését. Vele később is többször fellépett, így, mint mondta, jól ismeri a munkamódszerét és a művészi felfogását. „A Concerto Budapestet eléggé megkülönbözteti a zenekarok zömétől a próbák száma és intenzitása. Örülök, hogy most is lesz két próbánk a főpróba előtt, ami már inkább a koncerthez hasonlít. A két próba nagy dolog, ugyanis nemegyszer van úgy, hogy egy ismeretlen zenekarral csak egy alkalommal ülünk össze, és másnap már koncert. Tehát a Concerto Budapest esetében nagyon igényes zenekarról van szó, úgyhogy szerintem minden adott, hogy összejöjjön egy jó produkció”  – mondta a zongoraművész. 

Borítókép: Fejérvári Zoltán (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.